Ga naar de inhoud
Entertainment

Geraldine Kemper komt tot conclusie: 'Iedereen kan in gevangenis belanden'

Geraldine stil na zien isoleercel: 'Net als in de film'

00:48

In de zesde aflevering van 'Five Days Inside' gaat Geraldine Kemper (32) vijf dagen intern in de Penitentiaire Inrichting Ter Peel, de grootste vrouwengevangenis van Nederland. "Ik vind het wel heel erg spannend", blikt de presentatrice vooruit voordat de deuren achter haar sluiten.

"Het ligt er maar net aan wie je ontmoet"

Jaarlijks worden er ongeveer 3000 vrouwen gedetineerd in één van de drie penitentiaire inrichtingen voor vrouwen die Nederland telt. Penitentiaire Inrichting Ter Peel in het Limburgse Evertsoord is met 250 gedetineerden de grootste vrouwengevangenis van het land. In de gevangenis worden straffen uitgezeten van enkele weken tot tientallen jaren. Geraldine verblijft in het kloostergedeelte, waar gedetineerden zitten die goed gedrag hebben vertoond en nog een straf van maximaal twee jaar te gaan hebben. "Ik denk dat iedereen hier terecht kan komen. Het ligt er maar net aan wie je ontmoet", aldus Geraldine.

Ouders
Lees ook:
Ouders Five Days Inside tussen hoop en vrees: 'Hadden crematie al geregeld'

In het zwaarbeveiligde deel ontmoet Geraldine Josee, die een straf uitzit van ruim tien jaar. Ze wordt in eerste instantie veroordeeld voor de moord op een goede vriend. "Mijn toenmalige vriendje heeft mij willen oplichten. Ik ben uit angst mee gaan doen en uiteindelijk is hij geflipt en heeft hij hem doodgeslagen. En daar is hij voor veroordeeld."

Uiteindelijk wordt Josee alsnog vrijgesproken van moord, maar is ze veroordeeld voor gijzeling 'en nog wat andere punten'. "Ze hebben mij eigenlijk veroordeeld aan de hand van dat ik het plan mee zou hebben beraamd", legt ze uit. "Maar dat is dus niet het geval, dus we hopen dat het een heel andere straf wordt." Met de hulp van een psycholoog probeert Josee het allemaal te verwerken.

Natasja
Lees ook:
Natasja Froger geëmotioneerd in aangrijpende Five Days Inside

Geraldine ontmoet ook vrouwen die moeder zijn en jaren opgesloten zitten. Een paar van hen verblijven zelfs met hun kind binnen de muren van de instelling. In het moeder-en-kindhuis verblijven vrouwen die in aanmerking komen voor de minder beveiligde omgeving van de gevangenis. De kinderen gaan overdag naar een kinderdagverblijf in de buurt. "Ik ben er echt heel blij mee", vertelt moeder Mo. "Zonder hem zat ik op de afdeling psychiatrie."

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5. Of kijk alvast vooruit bij Videoland.