Ga naar de inhoud
Entertainment

Jury mag bepalen over plagiaatzaak Ed Sheeran

Beeld © ANP

Een Amerikaanse rechter heeft besloten dat een jury moet bepalen of het nummer 'Thinking Out Loud' van Ed Sheeran (31) niet gekopieerd is van het nummer 'Let's Get It On' van Marvin Gaye (44). Dat meldt de 'BBC' vrijdag. De Britse zanger had eerder gevraagd om de vermeende plagiaatzaak te verwerpen, maar die moet dus alsnog worden behandeld.

Volgens rechter Louis Stanton worden muzikale experts het aan beide kanten niet met elkaar eens of er wel of geen plagiaat gepleegd is. Daarom vindt hij dat een jury moet bepalen of het nummer van Ed uit 2014 wel of geen kopie is van de hit van Marvin uit 1973. Advocaten die gespecialiseerd zijn in copyright hebben volgens de BBC echter eerder al gezegd dat juryleden doorgaans moeite hebben met het begrijpen van de complexe copyrightwetten. Zij stellen dat oppervlakkige overeenkomsten tussen twee nummers niet altijd meteen bewijs voor plagiaat zijn.

Ed
Lees ook:
Ed Sheeran wil nog minstens 20 jaar muziek blijven maken

Daarbij moet de jury volgens de rechter ook bepalen of Structured Asset Sales, het bedrijf dat de aanklagers vertegenwoordigt, ook aanspraak mag maken op de opbrengst van de concerten die Ed met zijn tournee deed. Met zijn tournee uit 2014 en 2015 zou de Brit naar verluidt zo'n 150 miljoen dollar hebben verdiend.

Ed
Lees ook:
Ed Sheeran blikt blij terug op concerten in Amsterdam, ondanks kritiek

De plagiaatzaak om 'Thinking Out Loud' werd enkele jaren geleden al aangespannen door nabestaanden van Ed Townsend, die 'Let's Get It On' samen met Marvin schreef. Volgens de aanklagers zijn er 'substantiële overeenkomsten' tussen beide liedjes en zij eisen 100 miljoen dollar aan schadevergoeding. Zes maanden geleden werd Ed in een andere zaak in Londen nog vrijgesproken van plagiaat van zijn Grammy-winnende nummer 'Shape Of You' uit 2017.

Ed
Lees ook:
Ed Sheeran-fans klagen over geluid: 'Alsof hij onder water zingt'