Ga naar de inhoud
Entertainment

Gooische Vrouwen-regisseur Will Koopman: 'Dacht dat ik doodging'

Beeld © ANP

Na het overlijden van haar man neemt regisseur Wil Koopman (65) te veel hooi op haar vork. Ze stort zich volledig op haar werk en brengt daarmee haar gezondheid in gevaar: ze overlijdt zelfs bijna aan een verwaarloosde longontsteking, vertelt ze aan het 'AD'.

"Ik kon mezelf niet meer afdrogen na het douchen"

Wil is één van de meest succesvolle regisseurs van het land. Ze heeft series en films als Baantjer, Vrouwenvleugel, Oogappels en Gooische Vrouwen op haar naam staan en krijgt vrijdag zelfs een Gouden Kalf voor haar gehele oeuvre. Toch neemt ze tegenwoordig pas op de plaats: na een 'verwaarloosde en totaal uit de hand gelopen' longontsteking kan ze namelijk niet meer zulke lange dagen maken.

Gooische
Lees ook:
Gooische Vrouwen-regisseur maakt kerstfilm voor Videoland

"Ik voelde me al enige tijd niet goed", zo blikt ze terug. "Dan nam ik maar weer wat aspirines, omdat er 40 man op een set stond te wachten. Na wekenlang thuis zitten en antibioticakuren die onvoldoende aansloegen, bleek dat de helft van mijn long in het vocht lag en onderging ik in mei een zware operatie. Ik dacht dat ik dood ging. Eenmaal thuis las ik wel wat scripts, maar het liefst zag ik verder niemand. Dat is niks voor mij. Ik kon mezelf niet meer afdrogen na het douchen en moest weer opnieuw leren traplopen."

Dit
Lees ook:
Dit vindt Tippi-actrice van stereotypering in Gooische Vrouwen

Hoewel het weer beter met haar gaat, is ze nog niet helemaal de oude. "Tijdens opnames voel ik soms wat overbelasting. Een half jaar niks doen, bleek echt noodzakelijk. Je lichaam zegt gewoon: 'stop!' Verrassend genoeg kon ik mezelf daar ook vrij gemakkelijk aan overgeven. Sinds de filmacademie heb ik bijna constant gewerkt, 42 jaar lang."'