Ga naar de inhoud
Entertainment

Nederlandse animatiefilm Knor ingezonden voor Oscar

Knor Beeld © Gusto Entertainment

De Nederlandse bioscoopfilm 'Knor' wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Dat hebben SEE NL, die de films inzendt namens Nederland, en distributeur Gusto zondag bekendgemaakt. Het is de eerste maal in de geschiedenis dat Nederland een zogenoemde stop-motionfilm inzendt.

Knor, die nu in de Nederlandse bioscopen draait, is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

Het
Lees ook:
Het Jaar van Fortuyn grote kanshebber Gouden Kalf

De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen. Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Deze techniek is bijvoorbeeld ook gebruikt voor de Britse reeks Wallace & Gromit, over een man en zijn hond.

Henry
Lees ook:
Henry van Loon en Jelka van Houten nemen B&B Vol Liefde-kandidaten op de hak

Knor van regisseur Mascha Halberstad en producent Marleen Slot is ook genomineerd voor vier Gouden Kalveren, waaronder het beeldje voor beste Nederlandse film van het jaar. In de bioscoop heeft Knor al meer dan 50.000 bezoekers getrokken. De Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, maakt op 24 januari bekend of Knor daadwerkelijk een nominatie krijgt. In 2015 kreeg de Nederlandse animatie A Single Life een nominatie in de categorie korte animatiefilm.

Narcosis
Lees ook:
Narcosis geselecteerd als Nederlandse inzending Oscars
Bron: ANP/RTL Boulevard
Meer over