Ga naar de inhoud
Entertainment

'Commissariaat moet snel oordeel vellen over Ongehoord Nederland'

Arjan Lock Beeld © ANP

Alle omroepen van de NPO willen dat het Commissariaat voor de Media op 'zeer korte termijn' een oordeel velt of 'Ongehoord Nederland' de mediawet heeft overtreden. Dat laat Arjan Lock (51), de voorzitter van het College van Omroepen, donderdag weten aan het ANP.

"Alle omroepen voelen een groot ongemak en grote verontwaardiging bij wat er donderdag is gebeurd"

Ongehoord Nederland ligt onder vuur na een veelbesproken racisme-item in de uitzending van Ongehoord Nieuws van vorige week donderdag. De NPO stelde dat met dit item 'de grens van redactionele vrijheid is bereikt' en vroeg de mediawaakhond om een oordeel.

Het Commissariaat liet daarop weten niet te kunnen zeggen wanneer dit oordeel kan worden geveld omdat de vraag deel uitmaakt van een groter onderzoek naar de betrouwbaarheid van journalistieke producties. "Het Commissariaat is toezichthouder, het is haar taak om hier iets van te vinden", aldus Arjan, die ook voorzitter van de raad van bestuur van de EO is.

'Ongehoord
Lees ook:
'Ongehoord Nederland bereikt grens met racisme-item'

De omroepen willen dat het Commissariaat haast maakt. Zij hebben hier volgende week ook een gesprek over met de mediawaakhond. "Alle omroepen voelen een groot ongemak en grote verontwaardiging bij wat er donderdag is gebeurd", aldus Lock. "Discriminatie en racisme zijn niet welkom in ons bestel. En journalistieke regels dienen serieus genomen te worden."

'Ongehoord
Lees ook:
'Ongehoord Nederland moet uit het bestel'

Het bestuur van Ongehoord Nederland liet vrijdag naar aanleiding van de ophef weten niemand met het item te hebben willen beledigen: "Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan."

Arjan vindt dat Ongehoord Nederland met deze reactie geen excuses heeft gemaakt: "Het enige dat we weer horen is: sorry voor de ophef. We gaan niet zomaar roepen dat een omroep uit het bestel zou moeten, we hebben procedures en regels. Maar we willen nu wel dat de toezichthouder zich erover uitspreekt."