Ga naar de inhoud
Entertainment

Narcosis geselecteerd als Nederlandse inzending Oscars

Narcosis Beeld © September Film Distribution

De film 'Narcosis' wordt namens Nederland ingezonden voor de Academy Awards, in de categorie International Feature Film. Dat heeft Eye Filmmuseum maandag bekendgemaakt. De 95e uitreiking van de Oscars is op 12 maart.

In Narcosis, de debuutfilm van regisseur Martijn de Jong en geschreven samen met Laura van Dijk, raakt een gezin ontwricht wanneer de vader van het gezin (Fedja van Huêt) niet meer bovenkomt na een professionele duik.

Merel (Thekla Reuten), de moeder in het gezin, heeft het zwaar met het verlies en gaat alles dat met zijn dood te maken heeft uit de weg. Dat raakt ook haar jonge kinderen. Merel moet het verlies dan ook onder ogen komen.

Fedja
Lees ook:
Fedja van Huêt houdt zichzelf spiegel voor na MeToo-verhalen

Vorig jaar werd de film Do Not Hesitate van regisseur Shariff Korver ingezonden. De laatste keer dat Nederland een Oscar won voor beste lange speelfilm was in 1998. Toen won Karakter. Ook in die film vertolkte Fedja een van de hoofdrollen. De laatste keer dat een speelfilm een nominatie kreeg, was in 2004: De Tweeling. Daarin was Thekla te zien. De twee zijn nu dus samen in deze film te zien.

Chris
Lees ook:
Chris Rock reageert op Oscar-klap Will Smith: 'Aardigste grap ooit'

Fedja is ook te zien in de zwart-komische Videoland Original Vaders & Zonen. Samen met Guido Pollemans speelt hij twee eigenaardige broers die teren op het pensioen van hun vader. Als de zoons op een dag ontdekken dat hun vader plotseling dood voor de tv zit, besluiten ze een tijdelijke vervanging voor hem te zoeken zodat het pensioen gewoon uitgekeerd blijft. 

Fedja mag zich van 'allerslechtste kant' laten zien in nieuwe Videoland-film

01:32