Ga naar de inhoud
Entertainment

Erik de Zwart over nieuwe start 3FM: 'Eigen glazen ingegooid'

Beeld © ANP

Erik de Zwart (65) heeft weinig positiefs te melden over de nieuwe start van 3FM. "Het 3FM-publiek bestaat niet meer", zo vertelt de dj in de podcast RADIOBAZEN.nl. Erik is zeer sceptisch over de pogingen om de zender uit het slop te halen.

"Je moet het ook wel heel erg bont maken, willen je luisteraars weggaan"

"3FM heeft natuurlijk zijn eigen glazen ingegooid. Dat is wel duidelijk", zegt Erik. "Je moet het ook wel heel erg bont maken, willen je luisteraars weggaan." Volgens hem hebben de beleidsbepalers van de zender 'iets niet helemaal begrepen'. Het 3FM-publiek bestaat niet meer. De zender heeft volgens Erik een landelijk marktaandeel van 2,5 procent. "3FM heeft in de Randstad de wedstrijd al lang verloren", zegt hij dan ook. "Alleen in de provincie is 3FM heel sterk want daar zijn de commerciële stations bijna niet te ontvangen op FM. Als je dan alleen programma's maakt voor de grachtengordel in Amsterdam, heb je iets niet begrepen."

Erik
Lees ook:
Erik de Zwart: 'John de Mol creëerde een angstcultuur'

Erik denkt niet dat het verval van 3FM makkelijk tot stilstand kan komen, maar hij verwacht wel dat de nieuwe zenderbaas Menno de Boer gaat proberen er 'een strakker station' van te maken. Hij heeft veel vertrouwen in de dj's die overkomen van Radio 538. "Die weten wat het is om radio per strekkende meter te maken. Die gaan gewoon platen draaien en uren maken en niet te veel lullen."

Erik
Lees ook:
Erik de Zwart trekt champagne open na uitspraak

Het ontbeert de leiding van de de Publieke Omroep aan een visie over 3FM, vindt Erik. Hij zegt dat je allereerst een filosofie moet bedenken. "Wat moet het uitstralen, wat voor associatie hebben mensen op het moment dat ze de naam van het radiostation horen en wat voor associatie hebben ze als ze luisteren? En klopt die associatie met wat je uitzendt op de radio? Als je daar niet aan voldoet, heb je geen succesvol radiostation."

Erik
Lees ook:
Erik de Zwart: '3FM heeft Edwin Evers nodig'