Ga naar de inhoud
Entertainment

Oud-winnares HNTM onthult: 'Prijzengeld nooit ontvangen'

Nikki Steigenga Beeld © Instagram @nikkisteigenga

Een geldbedrag van 50.000 euro, wie droomt er niet van? In 2013 wint Nikki Steigenga 'Holland's Next Top Model' en sleept ze dit mooie bedrag binnen. Of toch niet? In de YouTube-serie 'En Dan?' onthult de voormalig winnares dat ze het geld nooit heeft ontvangen.

"Ik dacht: binnen drie jaar krijg ik dat geld op mijn bank"

In deze YouTube-serie blikt Daelorian van der Kolk, ook kandidaat van Holland's Next Top Model 2013, samen met de winnares terug op hun deelname. Wanneer Daelorian Nikki vraagt naar het prijzengeld, geeft ze aan dat ze dit nooit heeft gekregen. "Ik dacht: binnen drie jaar krijg ik dat geld op mijn bank", zegt ze. In het contract - dat ze grondig heeft doorgelezen - zit namelijk een addertje onder het gras. "In het contract staan kleine lettertjes waar je je wel aan moet houden om dat bedrag te winnen. Wat ze heel slim spelen."

Dit is dan ook de reden waarom Nikki het bedrag nooit heeft ontvangen, legt ze uit. Ze heeft zich niet gehouden aan de regels rond haar maten. "Ik moest heupmaat 90 heb. Doutzen Kroes heeft niet eens heupmaat 90. (...) Dat wisten ze. Ik heb die maten niet en ik weet ook niet of ik ooit heupmaat 90 zou kunnen worden."

Volgens Nikki ligt dit simpelweg aan haar bouw en hebben de makers van het programma hier bewust op ingespeeld. "Ik kan niet in hun koppies kijken, maar ik denk dat ze het contract heel slim hebben opgesteld. Dat ze heel slim mij als winnaar hebben uitgekozen en bijvoorbeeld niet Anke (red: haar mede-finalist) die wel heupmaat 90 had." 

Loiza
Lees ook:
Loiza Lamers presenteert nieuw seizoen Holland's Next Top Model

Als Nikki te horen krijgt dat het prijzengeld aan haar voorbijgaat, besluit ze zich erbij neer te leggen."Ik ben het gesprek nooit aangegaan. (...) Tegen die mensen ingaan? Dat durfde ik echt niet. Mijn ouders ook niet." Ondanks dat het contract op dat moment vervalt, krijgt ze wel een nieuw contract aangeboden. "Ik kon wel bij het modellenbureau blijven, maar dit contract was dan weg."

Je wint naast het prijzengeld - en natuurlijk de titel - ook een covershoot. Die heeft ze dan wel weer gekregen. "Ik zie nu wel in dat het bizar is dat ze je zo lekker maken en je zo erg iets beloven. (...) En dan in één keer is het heel makkelijk: nee, we doen het niet meer, want kijk maar naar de kleine lettertjes. En dan is het gesprek ook klaar." Momenteel zit Nikki bij een ander modellenbureau waar ze zich helemaal thuisvoelt. 

We hebben RTL om een reactie gevraagd, maar hebben nog niks van hen vernomen. 

Is
Lees ook:
Is het eerste Holland's Next Top Model-koppel een feit?

Intussen is er een nieuw seizoen van Hollands Next Top Model losgebarsten. Na drie jaar afwezigheid is het programma eindelijk teruggekeerd. Het programma wordt dit seizoen gepresenteerd door Loiza Lamers, de winnares van 2015. Holland's Next Top Model is iedere maandag te zien bij Videoland. 

Loiza nieuwe presentatrice HNTM: 'We gaan voor diversiteit'

00:59