Ga naar de inhoud
Entertainment

Dit waren de meest aangrijpende verhaallijnen uit GTST door de jaren heen

GTST Beeld © RTL

'GTST'-kijkers zijn diep onder de indruk van de hartverscheurende verhaallijn over de stilgeboren baby van Rik en Shanti. Welke verhaallijnen uit de soap zijn jou in al die jaren het meest bijgebleven? We zetten de meest indrukwekkende sinds het begin van de soap op een rij.

De verhaallijnen in GTST zijn met de jaren steeds realistischer geworden. Tel daar knapper acteerwerk bij op en je hebt aangrijpende tv. Want tuurlijk, de moordlustige dubbelganger van Janine uit 2002 is onvergetelijk, maar de stilgeboorte van baby Jasmijn gaat pas echt door merg en been. Herinner jij je de volgende aangrijpende verhaallijnen nog?

Preview:
Bekijk ook:
Preview: hartverscheurend afscheid baby Jasmijn in GTST

Saskia's verkrachting 

Te beginnen met het afgelopen jaar. Want nog een recente verhaallijn die door merg en been gaat, is de verkrachting van Saskia (Tamara Brinkman). Dokter Roman (Kiefer Zwart) vergrijpt zich aan haar; een heftige scène waar kijkers druk over napraten. Er volgt een beklemmende tijd waarin Saskia niemand durft te vertellen wat haar is aangedaan. Kijkers worden voor iedere aflevering gewaarschuwd voor de verhaallijn en gewezen op de hulp die er is aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Onderstaand fragment, van een gebroken Saskia, kan een trigger zijn voor slachtoffers.

Marieke en haar dementie

Ook de zus van Janine, Marieke (Lidewij Mahler), wordt een heftige verhaallijn toebedeeld. 23 jaar na hun vertrek naar Italië keren Marieke en haar man Mark terug in Meerdijk. Ze krijgt de diagnose frontotemporale dementie, die leidt tot vergeetachtigheid en opmerkelijk gedrag. Uiteindelijk overlijdt ze na een auto-ongeluk. Kijkers zijn kritisch over de invulling van haar rol en de weerspiegeling van frontotemporale dementie. Sommigen herkennen zich niet in het ziektebeeld van Marieke, dat zich bijvoorbeeld uit in woede-aanvallen en impulsieve acties. Zo ontvoert ze Nina's baby uit de couveuse.

Back
Lees ook:
Back to work: GTST-acteurs weer op de set in Meerdijk

Bianca's worsteling met ALS

Vóór Linda (Babette van Veen), is Bianca (Cynthia Abma en later Elvira Out) de grote liefde van Anton (Joep Sertons). Zij krijgt de spierziekte ALS en overlijdt aan een hartaanval. Kijkers gaan los over de abrupte exit van hun geliefde personage en ook Elvira zelf is er ondersteboven van. "Het kwam totaal onverwacht", vertelt de actrice destijds aan RTL Boulevard. "Ik was heel verdrietig en heb een heel weekend gehuild."

Anita's overlijden

Ook Anita (Sabine Koning) komt jong en op tragische wijze aan haar einde. Zij belandt met ernstig nierfalen in het ziekenhuis na een aanrijding met een busje. Ze overlijdt en laat haar grote liefde Rik en hun dochter Rikki achter. Die verhaallijn en met name haar sterfscène wordt door kijkers nog altijd 'een van de emotioneelste in de geschiedenis van GTST' genoemd.

Ferry
Lees ook:
Ferry Doedens staat open voor GTST-comeback, maar: 'Ik ben niet gebeld'

De mishandeling van Lucas 

Lucas' (Ferry Doedens) liefdesleven leidt tot het eerste homohuwelijk ooit in GTST, maar dat geluk is van korte duur. Kersverse echtgenoot Menno (Dave Mantel) wordt gewelddadig. Lucas houdt lang zijn mond over dit huiselijke geweld. Maar Menno geeft hem er op een gegeven moment zo van langs, dat Lucas in elkaar zakt en in het ziekenhuis belandt. Toch blijven ze stapelgek op elkaar. Menno vertrekt uit Meerdijk om in therapie te gaan. Beelden in onderstaande video kunnen als schokkend worden ervaren.

De vliegtuigcrash van Arnie 

En laten we het leed van GTST-oermoeder Laura Selmhorst (Jette van der Meij) niet vergeten. Ook zij weet hoe het is om een kind te verliezen. Twee zelfs. In vogelvlucht: dochter Lotje komt als baby door een medische fout om het leven, wat Laura tot waanzin drijft. Ze besluit namelijk een andere baby te ontvoeren. Later raakt zoon Arnie - die uiteindelijk niet haar biologische zoon blijkt te zijn omdat hij na de geboorte met Dennis verwisseld is in het ziekenhuis, maar dat terzijde - vermist bij een vliegtuigcrash in de jungle. Jaren na een lange maar tevergeefse zoektocht wordt zijn stoffelijk overschot gevonden en kan Laura haar zoon begraven. In 2020 krijgt deze hartverscheurende verhaallijn nog een staartje, als Laura in de jubileumaflevering in haar verbeelding een oproep van Arnie op haar telefoon binnenkrijgt.

Bertrie Wierenga vertelde ons hoe ze zich voorbereidde op haar heftige scènes met baby Jasmijn, die soms 'niet te doen' waren: 

Bertrie Wierenga geholpen door stichting bij inleven in heftige rol

00:59