Ga naar de inhoud
Entertainment

Ouders Five Days Inside tussen hoop en vrees: 'Hadden crematie al geregeld'

Five Days Inside Beeld © Five Days Inside

Nieuwkomer Eddy Zoëy (55) trapt de nieuwe reeks van 'Five Days Inside' in af in Tilburg met een bezoek aan de Vroeg Intensieve Neurorevalidatie-afdeling. Patiënten die in coma hebben gelegen gaan hier, afhankelijk van het type hersenletsel voor een periode van maximaal 14 weken, intensief revalideren. Eddy maakt tijdens zijn dagen inside kennis met Mike, Leandro, Barry, Hans en Linda en hun ouders, partners, broers, zussen en kinderen. Hij ervaart hoe de levens van al deze mensen – na het ernstig hersenletsel van hun dierbaren - in een split second totaal veranderd zijn.

"Je leeft van uur tot uur en daarna van dag tot dag, als het wat beter gaat"

Eddy heeft meteen door dat de verpleegkundigen zich met veel liefde ontfermen over de patiënten. "Hier moet je volgens mij echt wel voor geboren zijn, hoor. Voor dit werk", concludeert hij na een rondje over de afdeling. "Als je kijkt hoeveel liefde hier in zit. Wat ik net gewoon even gezien heb. Ik vind dat echt heel bijzonder."

Eddy onder de indruk in Five Days Inside: 'Count your blessings'

00:46
Natasja
Lees ook:
Natasja Froger geëmotioneerd in aangrijpende Five Days Inside

Ook de aanwezigheid van familieleden is van groot belang tijdens de revalidatieperiode. Vandaar dat ook de familie van Hans hier dagelijks te vinden is. Hans viel van de trap, landde op zijn achterhoofd en kreeg vervolgens twee hersenbloedingen. Hoewel hij met kleine stapjes vooruitgaat, bloeit hij helemaal op als zijn familie langskomt. Toch is het voor zijn dochter niet eenvoudig haar vader zo te zien. "Het is allemaal heel makkelijk, van buitenaf gezien. Als iemand toekijkt. Maar als je je vader zo ziet… Dat is niks. Maar ik moet sterk blijven", deelt ze met Eddy.

Meedoen aan Five Days Inside is in dit geval niet zo vanzelfsprekend. De patiënten die Eddy ontmoet zijn namelijk niet in staat om zelf te beslissen; dat is aan hun ouders en partners. De presentator maakt ook kennis met de 18-jarige Leandro, die niet herkenbaar in beeld wordt gebracht, en in een coma belande door een auto-ongeluk. Zijn ouders willen namelijk dat Leandro zelfs beslist of hij in deze fase van zijn leven gefilmd worden worden. En die beslissing kan hij nu zelf niet nemen.

Five
Lees ook:
Five Days Inside-kandidaat getroffen door het noodlot

De 21-jarige Mike heeft ook een auto-ongeluk gehad tijdens zijn tussenjaar op Curaçao, zo vertellen zijn ouders in de aflevering. "Pijn is niet eens meer het goede woord", doen ze hun verhaal. "Het is een nachtmerrie waarbij je gewoon levend rondloopt en niet slaapt. (…) Dit is iedere dag dat je opstaat een feit."

De ouders van Barry zitten in dezelfde nachtmerrie. "Je leeft van uur tot uur en daarna van dag tot dag, als het wat beter gaat." Een van de eerste dagen op de VIN wordt Barry getroffen door een epileptische aanval. "Toen had hij geen kracht meer", vertellen zijn vader en moeder. "Je gaat wel nu steeds meer beseffen van…" Hoop en de moed hebben ze nog wel, vooral moeder Fini. "In het begin had ik dat niet. Zal ik heel eerlijk zijn? We hebben ook op de IC twee keer al afscheid van hem moeten nemen. We hebben zelfs een keer de crematie al geregeld omdat ze zeiden: de kans dat ‘ie het niet haalt is vele malen groter dan dat hij het wel haalt. En nu zie ik steeds meer stapjes."

Carlo
Lees ook:
Carlo Boszhard neemt het op voor Eddy Zoëy én Ranking the Stars

Ook de partner van Linda blijft hoop houden. Hij is zich ervan bewust dat zijn vrouw nooit meer de oude zal worden, maar hoopt dat ze samen nog wel kunnen genieten van bijvoorbeeld een kopje thee en kunnen lachen samen. "Voor de rest maakt het me helemaal niets uit", vertelt hij emotioneel.

Five Days Inside is elke woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 5.