Ga naar de inhoud
Entertainment

Simon besloot te stoppen met Nick & Simon: 'Had geen zin meer'

Nick Schilder en Simon Keizer Beeld © RTL / Jinek 29-08-2022

Nick Schilder (38) en Simon Keizer (38) hingen vrijdag aan de Volendamse klok dat ze na zeventien jaar stoppen als muzikaal duo. Hoewel er sprake lijkt van grote spanningen tussen de twee, ook op persoonlijk vlak, begint hun afscheidstournee pas in april 2023. Aan de talkshowtafel van Eva Jinek (44) geven de twee tekst en uitleg over hun breuk. Want waarom stoppen ze nou precies? En hebben ze nou ruzie, ja of nee?

"Het is best beladen om dit te brengen, maar ik ben ook wel heel blij dat we nu kunnen vertellen hoe het zit"

Zowel Nick als Simon zit met zwetende handjes aan tafel bij Eva. "Het is best beladen om dit te brengen, maar ik ben ook wel heel blij dat we nu kunnen vertellen hoe het zit", legt Nick uit, nog voor het gesprek écht begint. Waarmee hij de verwachtingen direct hoog legt.

De reden waarom Nick en Simon ermee stoppen, is dat laatstgenoemde de lol er niet meer van inziet. "Ik ben de initiatiefnemer in dit verhaal", vertelt een trillende Simon. "De eerste tekenen voelde ik tijdens de wereldreis die ik maakte met mijn vrouw en dochter in 2020. Toen had ik zo'n ultiem gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd voelde ik een blok in mijn maag. Ik dacht: als we terug zijn, dan begint dat riedeltje weer." Dat was voor het eerst dat Simon geen zin meer had in Nick & Simon.

Toen Simon besloot dat hij wilde stoppen voelde hij een 'intense opluchting'. "Toen dacht ik: ik moet wel met Nick praten. Ik heb toen aangekaart dat ik het even niet meer voel", zegt Simon. De gedachte dat Nick & Simon zou stoppen ervoer Simon als prettig. Uiteindelijk, na lang twijfelen, hakte Simon in augustus 2021 de knoop door dat hij wilde stoppen. Dat mondde uit in een goed gesprek tussen de twee, dat Simon heel erg ontroerde. 

Nick
lees ook:
Nick Schilder houdt lippen op elkaar over breuk met Simon Keizer

Nick reageerde vanuit 'de oplosmodus'. "Het is normaal dat iemand niet lekker in de wedstrijd kan zitten." Wanneer Nick hoorde dat Simon wilde stoppen, dacht hij vooral: "Wat is het moeilijk om dit te zeggen." De laatste dagen heeft hij vooral veel moeite met emoties van andere mensen, die hij over zich heen krijgt. "Uiteraard doet het me heel veel. Aan elk liedje zitten herinneringen verbonden", vervolgt Nick. "Maar al vrij snel schakelden we om stappen te zetten om dit naar buiten te brengen." 

Wat Nick betreft was het muzikale duo nog niet klaar. "Zeker niet. Nu nog, na 16 jaar, konden we nog een heel mooi nieuw concept neerzetten. Ik denk ook dat we dat over een aantal jaar nog steeds hadden kunnen doen." Hij hoopte eigenlijk dat het duo 'twee tandjes terug konden doen'. "Niet dat we dit tot ons 65ste zouden blijven doen."

Nick
lees ook:
Nick & Simon stoppen na zeventien jaar: tijd voor soloplannen

De twee ontkennen echter boos op elkaar te zijn. "Nee, dat is niet zo", legt Nick uit. "Het is echt niet zo", vult Simon aan. "Ondanks dat dat op veel plekken geroepen wordt." Dat Nick niet meer geassocieerd zou willen worden met Simon vanwege roddels in zijn privéleven, dat is 'gewoonweg' niet waar, verklaren beide mannen. "Het is niet zo. We zijn altijd heel open geweest in interviews dat wij soms bewust afstand van elkaar nemen. Onze samenwerking is heel intens, dus dat moet wel."

Vervolgens haalt Eva aan dat Simon zijn boezemvriend heeft ontvolgd op Instagram. "Ik heb een jaar geleden iedereen ontvolgd", verklaart Simon. Nick verbaast zich er ook over dat mensen dat onder een vergrootglas leggen. "Er is geen sprake van ruzie."

Eva lijkt als presentatrice ook niet te geloven dat er niets aan de hand is. "Het valt me heel erg op dat jullie elkaar niet aankijken", dicht ze de heren toe. "Moet dat dan?" krijgt ze als reactie. "Nee, maar ik vertrouw gewoon heel erg op mijn intuïtie." Beseffende dat ze aan een dode paling trok, schakelde Eva vervolgens over naar de hoogtepunten uit hun carrière.

Nick
lees ook:
Nick & Simon na aankondiging: 'Er komt geen vechtscheiding'

Wel vraagt Eva nog of de vriendschap van Nick en Simon de breuk gaat overleven. "We zijn het er over eens dat we het anders hadden gewild, maar een vriendschap kan dan nog gewoon blijven staan." Nick beaamt dat. "We zijn ook wel eens collega's geweest, in plaats van vrienden. Maar zelfs nu lukt het nog steeds goed om dingen af te stemmen. En daar ben ik wel trots op."

Dat Nick & Simon over iets meer dan een half jaar niet meer bestaat als muzikaal duo, betekent niet dat de twee mannen niet meer gaan samenwerken. De oud-klasgenoten blijven namelijk wél samen televisie maken, viel te lezen in het statement van de twee. Overigens kwamen er van collega's amper reacties op het einde van het Nick & Simon-tijdperk. BZN-icoon Jan Keizer had er wel wat over te zeggen: dat hij hun muziek niet ging missen.

Volgens Aran Bade wordt televisie maken als duo ook nog wel een dingetje, want volgens hem hebben Nick en Simon ook op persoonlijk vlak geen klik meer. Op de dag waarop de twee bekendmaakten uit elkaar te gaan liet Nick dan ook amper wat van zich horen, terwijl Simon hun afscheidsconcerten aan het pluggen was.

Aran Bade: 'Nick en Simon ook op persoonlijk vlak uit elkaar'

11:30

Jinek zie je iedere werkdag rond de klok van 22.00 uur op RTL 4.