Ga naar de inhoud
Entertainment

Duncan Laurence lange tijd zonder paniekaanvallen: 'Ben oké'

Duncan Laurence Beeld © ANP

Het gaat stukken beter met de mentale gezondheid van Duncan Laurence (28). De zanger heeft al maanden geen paniekaanvallen meer gehad, vertelt hij in de YouTube-serie 'Open Kaart'.

"Ik schoot echt volledig in de paniek"

Duncan vertelt in het gesprek openhartig over de tijd dat hij voortdurend in de stress schoot. "De eerste keer dat dat gebeurde was tijdens de alternatieve versie van het songfestival in 2020. (...) Iemand bij de regie had toen de fout gemaakt door vlak voordat ik opging te zeggen: 80 miljoen mensen kijken nu naar je. En ik schoot echt volledig in de paniek."

Kelly
Lees ook:
Kelly Clarkson covert Duncans hit Arcade: 'Niet normaal dit'

Het was de eerste paniekaanval die de songfestivalwinnaar ooit had. "Ik dacht dat ik dood ging, letterlijk. Zo'n angstaanval voelt echt zo. Ik had er nooit last van, maar sinds ik op dat moment getriggerd werd heb ik er een aantal gehad."

Door de coronacrisis kwam hij er ook niet snel vanaf. "Het was een lastige periode om het een plekje te geven omdat ik ook geen oefening had om eroverheen te komen. Ik kon niet door. Ik moest thuiszitten. We wisten niet wat er morgen zou gebeuren. Dat wekte alleen maar paniek op, want: hoe lang moet ik hier doorheen? Hoelang gaat het duren voordat ik weer naar buiten kan en weer kan optreden?"

Inmiddels heeft Duncan het zo goed als afgesloten. Met allerlei oefeningen en tools weet hij het nu te onderdrukken. "Daar vertrouw ik nu op en daardoor is het er vaak niet meer. Je moet het ook niet ontkennen. Ontkennen maakt het alleen maar erger." 

"Ik heb geen paniekaanvallen meer gehad sinds december verleden jaar. Dat is al een lange tijd", zegt de songfestival-winnaar trots. "Ik ben al lang weer chill en oké."

Duncan
Lees ook:
Duncan Laurence verkast naar Zweden: 'Mijn nieuwe thuis'

Verder vertelt Duncan over zijn huwelijk volgend jaar. "Er komt zoveel meer bij kijken." Dat het goed zit tussen hem en Jordan staat vast. "Diep van binnen zijn we al een getrouwd stel."

Duncan Laurence geheimzinnig over details rondom huwelijk

02:16