Ga naar de inhoud
Entertainment

BN'ers verbijsterd over slechte voorzieningen in opvangcentrum Ter Apel

Tim Hofman en Claudia de Breij Beeld © ANP

Veel bekende Nederlanders reageren donderdag op sociale media geschokt op de laatste ontwikkelingen in het opvangcentrum in Ter Apel. Artsen zonder Grenzen maakte bekend dat de organisatie voor het eerst in Nederland hulp gaat verlenen omdat de voorzieningen in het centrum al lange tijd ondermaats zijn. Elke nacht slapen honderden mensen in de buitenlucht, de sanitaire voorzieningen zijn slecht. Woensdag werd bekend dat er een baby is overleden in een sporthal.

"Nederland ligt nu echt op de fucking bodem van een uitgedroogde rivier"

'Alweer een prachtige dag om de langstzittende premier te zijn. #gaafland', oordeelt cabaretier Claudia de Breij, die dit jaar de Oudejaarsconference verzorgt. Programmamaker Danny Ghosen introduceert op Instagram de hashtag #Schaamjekapot. Danny maakte in het buitenland veel programma's over schrijnende situaties. 'Artsen zonder Grenzen kwam ik tegen in vluchtelingenkampen in Libanon, Irak en Soedan. Dat het zover is gekomen in Nederland, wat een schande @vvd @d66_insta @christenunie @cdavandaag #schaamjekapot.'

Musical
Lees ook:
Musical Annie met Oekraïense boventiteling aangeboden voor vluchtelingen

Ook Tim Hofman herkent zich in deze woede. 'Het vierde rijkste land ter wereld. Op straat slapen, tenten afpakken. Acht Dixies voor 700 mensen. Ziektes, dode baby', deelt hij op Twitter. Comedian Pieter van Breevoort voegt daar cynisch aan toe: 'De VVD vindt de inzet van Artsen zonder Grenzen in Nederland een goed bewijs van het vermogen van een samenleving om zelf met oplossingen te komen zonder hulp van de overheid.'

Cartoonist en Zilveren Penseel-winnaar Flo de Goede stelt: 'Nederland ligt nu echt op de fucking bodem van een uitgedroogde rivier..' Historicus en universiteit docent Nadia Bouras geeft een inhoudelijke analyse van de schrijnende situatie in Ter Apel. 'Net als de evacuatiechaos uit Afghanistan is de mensonterende situatie in Ter Apel veroorzaakt door één ding: vreemdelingenhaat. We laten mensen achter in de blubber en als ze toch hierheen komen, gunnen we ze niet eens een fatsoenlijke slaapplek en een douche', schrijft ze.

Ronald Giphart voorspelt vast hoe de politieke afloop van deze asielcrisis zal zijn. 'Dinsdag komt er een Kamerdebat over Ter Apel, de woedende oppositie dient de zoveelste motie van wantrouwen in, het deemoedige kabinet belooft wederom beterschap. Weer een week uit de regeerperiode van Rutte. Nog twaalf jaar te gaan. #terapel #Rutte', verzucht de schrijver op Twitter.

Suzan
Lees ook:
Suzan & Freek hebben beter beeld van vluchtelingen gekregen

Omroepen van de NPO denken na over een landelijke actie.