Ga naar de inhoud
Entertainment

Steve Toussaint racistisch bejegend door rol House of the Dragon

Sterrencast House of The Dragon voor première aanwezig in Amsterdam

03:04

Steve Toussaint (57) is blij dat 'House of the Dragon', de prequel van 'Game of Thrones', meer diversiteit in de cast heeft dan het origineel. Zijn personage Corlys Velaryon is ook nog eens een rijk en belangrijk persoon en dat maakt een groot verschil, vertelt de Britse acteur in gesprek met het ANP.

"Of het invloed op ons heeft? Ja, natuurlijk. Op sommige dagen wel, maar meestal ook niet"

"Ook als ik deze rol niet zou hebben, zou ik het geweldig vinden. Net zoals iedereen wil ik iemand op het scherm zien die op mij lijkt. Ik wil weten dat we ertoe doen", zegt de acteur.

Steve wijst erop dat er met Peter Dinklage (Tyrion Lannister), die een vorm van dwerggroei heeft, wel enige vorm van diversiteit in Game of Thrones zat. "Ik neem aan dat mensen met een beperkte groei ook erg blij waren om hem te zien. Maar alle mensen van kleur zijn altijd maar slaven of boeven. Dus om nu een edelman te spelen is geweldig voor representativiteit en voor de wereld waar we nu in leven."

Cast
Lees ook:
Cast GoT-prequel House of the Dragon bij première in Amsterdam

Velaryon heeft een relatie met de blanke prinses Rhaenys en hun kinderen zijn daardoor halfbloed. "Ik heb dat nog maar weinig in series gezien", zegt Steve daarover. "Ik hoop dat een minderheidsgroep dat een goed gevoel geeft. Dat hoeven niet alleen zwarte mensen te zijn. Misschien is dat ook wel een homoseksueel of iemand uit China, noem maar op. Het is meer het idee dat de wereld van deze show er net zo uit ziet als de wereld waarin wij leven. Dat vind ik een heel positief iets en ik ben blij dat ik daar onderdeel van ben."

Dat het casten van een zwarte acteur nog steeds gevoelig ligt, ondervond ook Steve aan den lijve. Hij kreeg via sociale media talloze negatieve reacties omdat het uiterlijk van zijn personage afwijkt van hoe het in de boeken wordt beschreven. "Ik kreeg te maken met racisme. Dat vond ik toch wel schokkend. Niet dat dat nog steeds bestaat maar wel dat het zo direct was", zegt hij.

Bedenker
Lees ook:
Bedenker Game Of Thrones miste première House of the Dragon door corona

Het komt vaker voor, gaat Steve verder. "Bij Idris Elba, een vriend van me, gebeurde dit ook toen hij in de Marvel-films opdook, John Boyega idem dito als zwarte Stormtrooper, Noma Dumezweni, de zwarte actrice die Hermione speelde in het Harry Potter-toneelstuk en Leslie Jones ging na Ghostbusters zelfs een tijdje van sociale media", zo somt hij op. "Je hebt bijna het gevoel dat het normaal is. Of het invloed op ons heeft? Ja, natuurlijk. Op sommige dagen wel, maar meestal ook niet."