Ga naar de inhoud
Entertainment

Zangeres Dua Lipa wordt ambassadeur van thuisland Kosovo

Dua Lipa Beeld © ANP

Dua Lipa (26) is ambassadeur van Kosovo, het thuisland van haar ouders, geworden. Vjosa Osmani, de president van het door ongeveer de helft van alle naties erkende land, prijst de zangeres voor haar positie als 'rolmodel voor veel meisjes en vrouwen op de wereld'.

"Het is een eer en een privilege om mijn land zo te vertegenwoordigen over de hele wereld en om te zien dat we iets kunnen veranderen"

Op Instagram deelt Dua Lipa een foto met de president en een afdruk van de brief waarin de president de zangeres prijst en bedankt. 'Het is een eer en een privilege om mijn land zo te vertegenwoordigen over de hele wereld en om te zien dat we iets kunnen veranderen', schrijft ze. Haar ouders zijn Albanees en ontvluchtten Kosovo in de jaren 90.

Gewonden
Lees ook:
Gewonden bij concert Dua Lipa door vuurwerk

Op de foto's is te zien hoe Dua Lipa een speciale medaille krijgt. 'Naast je muzikale talent heb je zo veel voor de mensen van Kosovo gedaan. Jouw manier van aandacht vragen voor Kosovo is ongeëvenaard en van onschatbare waarde.'

Dua
Lees ook:
Dua Lipa in shock over vuurwerkincident: 'Er was geen toestemming'

Lang was Kosovo onderdeel van Joegoslavië en later Servië, maar in 2008 riep Kosovo zelf de onafhankelijkheid uit. Landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben die zelfstandigheid erkend, maar nog lang niet alle landen hebben dat gedaan. 'De jeugd van Kosovo verdient het om vrij te kunnen reizen, een visum te krijgen en groot te dromen', sluit de zangeres haar verhaal af.