Ga naar de inhoud
Entertainment

Langverwachte album Renaissance van Beyoncé verschijnt

Beyoncé Beeld © ANP

Fans van Beyoncé (40), beter bekend als de 'Beyhive', hebben er zes jaar op moeten wachten maar vrijdag is daar dan eindelijk haar zevende studioalbum. Of de zangeres in haar teksten op 'Renaissance' weer net zoveel prijsgeeft over haar leven en huwelijk als op voorganger Lemonade (2016) moet nog blijken, duidelijk is wel dat het vooral een vrolijke dansplaat is. "Ik hoop dat je vreugde vindt in deze muziek. Ik hoop dat het je inspireert om te wiebelen", zei de zangeres er zelf over op Instagram.

"Het was mijn intentie om een veilige plek te creëren, een plek zonder oordeel"

Edward Enninful, hoofdredacteur van de Britse Vogue, mocht het album vorige maand als een van de eersten beluisteren. Hij concludeerde dat de in juni verschenen eerste single 'Break My Soul' een goed voorproefje is voor de rest van de plaat. Edward sprak in zijn artikel over 'geweldige vocalen en stevige beats' die hem terugbrachten 'naar de clubs uit zijn jeugd' in de jaren 80 en 90. "Muziek die mensen samenbrengt op de dansvloer, muziek die je ziel raakt."

Nieuw
Lees ook:
Nieuw album Beyoncé vol met bekende namen

Edward is echter niet de enige die het album al heeft kunnen beluisteren. Volgens verscheidene Amerikaanse media lekte de plaat woensdag al uit. Op sociale media verschenen daarover berichten en ook Variety en Forbes beweren nieuwe muziek van de zangeres te hebben gehoord. Niet alleen online zou de muziek zijn uitgelekt. Ook zouden al cd's worden verkocht in Europa.

Aankomende
Lees ook:
Aankomende album Beyoncé mogelijk twee dagen eerder al uitgelekt

Beyoncé, die erg gehecht is aan haar privacy en slechts sporadisch interviews geeft, deelde zelf weinig over Renaissance. Wel vertelde de zangeres op Instagram dat het maakproces, dat twee jaar heeft geduurd, in 'deze enge tijd' een manier was voor haar om te 'ontsnappen'. Ze hoopt haar fans hetzelfde gevoel te kunnen geven. "Het was mijn intentie om een veilige plek te creëren, een plek zonder oordeel. Een plek waar perfectionisme niet bestaat en waar je dingen niet hoeft te overdenken. Een plek om te schreeuwen, los te laten, vrijheid te voelen."

Beyoncé
Lees ook:
Beyoncé verrast fans door nieuwe single vervroegd uit te brengen

Die omschrijving doet vermoeden dat het album, anders dan haar vorige studioplaat, geen heftige persoonlijke teksten zal bevatten. Op Lemonade zong de zangeres nog haar woede, berusting en uiteindelijk de vergeving van de affaire van haar man Jay-Z van zich af. Het is dus afwachten welke onthullingen over haar privéleven in de songteksten van Renaissance te horen zijn.

Op nog meer nieuwe songteksten hoeft men mogelijk niet lang meer te wachten. Renaissance werd aangekondigd als 'act i', wat zou kunnen betekenen dat het het eerste album van meerdere delen is.

Beyoncé, die eind jaren negentig bekend werd met de meidengroep Destiny's Child, bracht in 2003 haar debuutalbum Dangerously in Love uit. Daarna volgden B'Day (2006), I Am... Sasha Fierce (2008), 4 (2011), Beyoncé (2013), Lemonade (2016) en nu dus Renaissance.

Giorgio Hokstam lovend over nieuwe single Beyonce: 'Heel vet'

03:12