Ga naar de inhoud
Entertainment

Sam Ryder: 'Brits songfestival wordt Oekraïens feestje'

Sam Ryder Beeld © ANP

Sam Ryder (33), de zanger die in mei namens het Verenigd Koninkrijk tweede werd op het Eurovisiesongfestival, heeft alle Oekraïners verzekerd dat het land er alles aan zal doen om er een Oekraïens feest van te maken als het evenement volgend jaar naar het Verenigd Koninkrijk komt.

"Ik weet hoeveel het voor Kalush (winnaar van 2022, red.) en de Oekraïense delegatie betekende om het songfestival in eigen land te organiseren. En ik ben niet de enige die pijn in het hart heeft nu dat niet mogelijk is. Maar ik wil graag tegen iedereen die dit vanuit Oekraïne bekijkt zeggen dat we hier in Groot-Brittannië weten hoe we een feestje moeten bouwen", zegt Ryder in een filmpje op Instagram.

Kalush
Lees ook:
Kalush Orchestra reageert op songfestival in Verenigd Koninkrijk

Volgens de zanger wordt het Britse enthousiasme om de organisatie over te nemen alleen overtroffen door 'de focus op dat ene doel om ruimte te houden en klaar te staan om te helpen waar nodig, en een evenement neer te zetten dat de Oekraïense cultuur, geschiedenis en muziek viert'. "Ik twijfel er niet aan dat we allemaal samenkomen in de geest van de eenheid waar Eurovisie altijd al voor heeft gestaan", zo besluit Ryder.

Israël
Lees ook:
Israël maakt inzending Eurovisiesongfestival nu al bekend

De European Broadcasting Union maakte maandag bekend dat het songfestival volgend jaar definitief naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Oekraïne zou het evenement eigenlijk mogen organiseren na de winst in Turijn, maar dat kan niet vanwege de invasie door Rusland.

Songfestivalnummer
Lees ook:
Songfestivalnummer van Armeense Rosa Linn verovert TikTok

De teleurstelling is groot in Oekraïne, maar songfestivalliefhebbers in het Verenigd Koninkrijk staan te springen. Aran Bade, die genomineerd is voor de Eurovision Artist Award, vertelt meer over deze beslissing: 

Aran Bade: 'Songfestival in Engeland voelt als nederlaag voor Oekraïne'

05:14