Ga naar de inhoud
Entertainment

Dit verdienen de Oranje Leeuwinnen en spoiler: het is geen vetpot

Oranje Leeuwinnen Beeld © ANP

Dat het vrouwenvoetbal minder oplevert dat het mannenvoetbal is geen geheim. Daarom verdienen de speelsters helaas een stuk minder dan hun - doorgaans loaded - mannelijke collega's. Maar bij sommige clubs verdienen de dames écht net niks. De website van 'Vandaag Inside' zocht het allemaal uit.

"Ik ben nu waarschijnlijk de best betaalde voetbalster in de Premier League"

Een aantal spelers van de Oranje Leeuwinnen verdient een aardig zakcentje. Met als absolute topper Lieke Martens. Ze speelde altijd bij FC Barcelona voor zo'n 200.000 euro per jaar, maar ze is onlangs overgestapt naar Paris Saint-Germain waar ze naar verluidt 500.000 euro weet binnen te harken. In vergelijking: Memphis Depay krijgt vermoedelijk zo'n 5 miljoen euro bij dezelfde club. Tien keer zoveel dus.

Ook Vivianne Miedema kan tevreden naar haar bankrekening kijken. Jaarlijks krijgt zij bijna 300.000 euro overgemaakt van haar club Arsenal. Tegen The Guardian zei ze: "Ik ben nu waarschijnlijk de best betaalde voetbalster in de Premier League."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de partners van onze Oranje Leeuwinnen

Jackie Groenen verdient naar verluidt 120.000 euro bij Manchester United. Daniëlle van de Donk speelt voor Olympique Lyon, die club staat bekend om de best betalende club voor vrouwenvoetbal. Gemiddeld verdienen de voetbalsters daar ruim 180.000 euro. 

Merel van Dongen, speelster bij Atlético Madrid, vertelde aan Het Financiële Dagblad dat de meeste voetbalsters niet meer dan 1000 euro bruto per maand verdienen. 

Oranje
Lees ook:
Oranje Leeuwinnen trots op winst tegen Portugal: 'Hakken over de sloot'

Bij de Nederlandse clubs valt vermoedelijk ook geen vetpot te halen. De clubs hebben een cao en daardoor moeten ze minimaal het minimumloon uitkeren, dat is ongeveer 1750 euro bruto per maand. 

Wel krijgen de Oranje Leeuwinnen sinds kort dezelfde beloning als de mannen die voor Oranje spelen van de KNVB. Dat was ooit 750 euro per wedstrijd, maar dat is nu gelijkgetrokken en de speelsters krijgen, net als de mannen, tegenwoordig 4000 euro per wedstrijd in hun Oranje tenue. 

Vanavond spelen de Oranje Leeuwinnen de kwart finale van het EK Vrouwenvoetbal tegen topfavoriet Frankrijk. Voor de speelsters betekent dat ze dus vanavond weer 4000 euro kunnen bijschrijven op hun bankrekening. Om 21.00 uur zie je de wedstrijd op NPO 1.

Wat nemen de Oranje Leeuwinnen mee naar EK in Engeland?

04:32