Ga naar de inhoud
Entertainment

Kees van der Spek en Peter R. de Vries wilden graag nog samen op reis

Peter R. de Vries en Kees van der Spek Beeld © ANP

Kees van der Spek (58) en Peter R. de Vries waren graag nog een keer samen op pad gegaan om een misdaadzaak te onderzoeken. Dat is te horen in een extra aflevering van de podcast 'Partners in Crime', die Kees donderdag heeft gedeeld. "Het zou weleens een keer gebeuren, of niet?", vraagt Kees aan zijn goede vriend Peter, die een jaar geleden werd vermoord. "Ja, een mooie zaak", antwoordt hij dan.

"Ik kan me ook herinneren dat we op allerlei reizen hele diepzinnige gesprekken hebben gehad over bijvoorbeeld het geloof"

In de podcast, tevens het laatste interview dat Peter gegeven heeft, bespreekt Kees meerdere avonturen en dierbare momenten die hij met 'zijn leermeester' heeft meegemaakt. Zo deelt Kees een moment waarop Peter hem bang maakte. "Dat weet ik nog, ja", zegt Peter. "Dat was in de Bijlmer, in een café. Ik zei: als hij een pistool trekt, loop dan niet weg, maar spring bovenop hem." Dat maakte grote indruk op Kees. "Vond je het niet heftig om dat van je personeel te vragen?", vraagt Kees vervolgens. "Ik zag jou niet als mijn personeel. Ik zag jou als mijn maat. We waren een duo. Wij deden dat soort dingen. Aan een ander had ik het misschien nooit zo gevraagd. Maar dat deden wij. Ik vond het een praktische tip die ik aan je gaf", antwoordde Peter, waarna de twee gezamenlijk lachen.

Kees
Lees ook:
Kees van der Spek publiceert laatste gesprek met Peter R. de Vries

Het duo bespreekt meerdere zaken waar ze aan hebben gewerkt. Peter was het meest trots op de Puttense moordzaak. "Daar hebben we ons in onderscheiden. Tien keer mooier dan die Emmy. We hebben mensen kunnen rehabiliteren. Ik heb nog steeds contact met Herman du Bois en zijn vrouw Anja, sinds 1994", aldus de overleden misdaadverslaggever.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte Pool in moordzaak Peter R. de Vries blijft in de cel

Peter benadrukte ook de vele reizen die hij met Kees heeft gemaakt. "Dat reizen vond ik het allerleukste wat wij hebben gedaan. Omdat als wij daar dan op reis waren, dan waren we gefocust op een zaak en werd ik niet de hele dag lastiggevallen met alle andere dossiers waar ik aan werkte. Punt twee. Niemand herkende mij daar, wat voor mij ook vaak een verademing was. Ik kon er gewoon over straat."

Foundation
Lees ook:
Foundation staat stil bij Peter R. de Vries op sterfdag

Ook zegt Peter 'veel geleerd' te hebben van Kees. "Ik kan me ook herinneren dat we op allerlei reizen hele diepzinnige gesprekken hebben gehad over bijvoorbeeld het geloof. Ik was een ongelovige thomas en jij was een christenhond. Daar hebben we mooie gesprekken over gehad. Daar heb ik altijd wel veel van geleerd."

De aflevering van de podcast begint en eindigt met een advies van Peter aan jonge journalisten. "Blijf niet achter je bureau zitten, maar ga eropuit. Want een vliegende kraai vangt altijd wat."

Kees van der Spek blikt terug op avonturen met Peter R. de Vries

02:20