Ga naar de inhoud
Entertainment

Obese-kandidaat hoopt 'fitte vader' te worden voor zijn kinderen

Bart uit Obese Beeld © Videoland

De 34-jarige Bart is samen met zijn vrouw Sonja trotse vader van drie jonge kinderen. Vanwege zijn overgewicht zit het onbezorgd spelen met zijn kinderen er echter niet in en daarom besluit hij mee te doen aan 'Obese'. Gaat het hem lukken om de overtollige kilo's kwijt te raken?

"Ik doe alles voor mijn kinderen"

Bart weegt aan het begin van het programma 123,2 kilo en heeft daarbij een vetpercentage van 33,4 procent. De jonge vader hoopt in een traject van acht maanden weer 'het perfecte lichaam' te krijgen. Zijn grootste motivatie zijn toch de kinderen: "Ik doe alles voor mijn kinderen. Dus als we gaan voetballen dan ga ik ook lekker voetballen, maar dan ga ik wel kapot." Hij hoopt dan ook aan het einde van de rit 'gewoon lekker actief' mee te kunnen gaan met de kinderen zonder dat hij 'na drie passen al helemaal buiten adem' is. Psycholoog Hilde, diëtist Caroline, hoofdtrainer Roberto en een eigen personal trainer staan hem bij in zijn missie.

Tijdens een korte conditietest merkt trainer Roberto meteen 'zorgwekkende resultaten' op. Bart is namelijk na drie minuten trainen al helemaal buiten adem. "Hij heeft 40 kilo aan vet dat hij met zich meedraagt. Daar moet minimaal de helft vanaf." Uiteindelijk hoopt Bart aan het einde van het traject rond de 85 kilo te wegen. 

Unicum
Lees ook:
Unicum in Obese: twee experts zetten samenwerking met Marcel stop

Ondanks dat Bart een aantal jaar geleden ruim 50 kilo is afgevallen en daardoor al eens eerder 80 kilo woog, heeft hij nu veel moeite met een gezonde levensstijl. Ook tijdens het traject kan hij de ongezonde verleidingen maar moeilijk weerstaan. Zo ook tijdens zijn trouwdag, dat vanwege corona thuis plaatsvond. "Ik ga er zeker van genieten. Zeker van alles wat nemen en dan morgen de draad weer oppakken", belooft hij. 

Bart besluit zijn persoonlijke sportschema en voedingsplan aan de kant te zetten en zijn eigen plan te trekken. Omdat hij 'het perfecte lichaam' wil, denkt hij dat intermittent fasting het beste voor hem zal werken. De diëtiste is niet blij met Bart en besluit hem op het matje te roepen. Toch houdt hij voet bij stuk en gaat hij nog enige tijd door met zijn dieet. "Het kost geen moeite voor mij en daarom is het makkelijk vol te houden. En het resultaat mag er zijn", verklaart hij hierover. Bart wil overigens op korte termijn zo snel mogelijk van zijn kilo's af, ondanks dat de experts aangeven dat hij hier op de langere termijn niet de vruchten van gaat plukken. "Of hij echt de omslag kan maken naar een gezondere levensstijl, dat weet ik nog niet. Hij heeft best wel sterke gedachten daarover", zegt diëtist Caroline. 

Martin
Lees ook:
Martin uit Obese draagt naast kilo's nog een groot geheim met zich mee

Naast het afvalproces vindt ook een mentale verandering plaats voor Bart. Tijdens de gesprekken met psycholoog Hilde komt een traumatische jeugdervaring aan het licht en dat zorgt voor interessante inzichten. Nog voordat Bart werd geboren, zouden zijn ouders namelijk een zoontje zijn verloren. Volgens de psycholoog zou Bart met zijn geboorte 'het verdriet opvullen' van zijn ouders. "Dat is natuurlijk een onmogelijke taak en daardoor kan je het gevoel krijgen dat je nooit genoeg bent en nooit tevreden bent. En dat je nooit dát bereikt wat je zou moeten bereiken", licht psycholoog Hilde toe. Bart vindt het 'interessant' wat Hilde hem heeft verteld: "Ik weet niet of het zo is en dat is iets wat ik moet uitzoeken. Ik heb er nooit zo over nagedacht dat dat mij gevormd kan hebben. Ik heb het niet bewust meegemaakt." 

Miljuschka
Lees ook:
Miljuschka wil kritiek Obese niet horen: 'Begrijp het juist als geen ander'

Na een schop onder de kont van hoofdtrainer Roberto, besluit Bart toch naar de experts te luisteren. Zo omarmt hij zijn nieuwe levensstijl en maakt zijn obsessie voor het einddoel plaats voor acceptatie. Bart is hierdoor meer gefocust op de weg ernaartoe: "Ik vind het proces ook gewoon leuk eigenlijk." 

Tijdens het grote weegmoment is het de vraag of Bart de afgelopen weken toch nog een inhaalslag heeft kunnen maken in zijn afvalrace. Met 102,1 kilo heeft hij zijn einddoel niet gehaald, maar toch blikt hij tevreden terug op zijn traject. Vooral omdat hij weer lekker achter zijn kindjes aan kan hollen. "Waar ik nu iets meer moeite mee had, gaat nu super. Lekker stoeien en dat soort dingen, gaat nu allemaal top." Ook zijn vrouw Sonja is blij met haar man: "Hij is vooral ontzettend knap geworden, omdat hij weer straalt zoals ik hem heb leren kennen." 

Obese zie je iedere woensdagavond om 20:30 uur op RTL 5. Aflevering gemist? Terugkijken én vooruitkijken kan bij Videoland.

Bron: RTL Boulevard
Meer over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore