Ga naar de inhoud
Entertainment

'Alle locaties uit Harry Potter zijn verzonnen, op één na'

Beeld © ANP

Joanne Rowling (56), die de wereldberoemde Harry Potter-reeks schreef onder de naam J.K. Rowling, heeft een paar speculaties over haar boeken de wereld uit geholpen. Zo stelt ze via Twitter dat alle locaties uit de Harry Potter-reeks door haarzelf bedacht zijn, op één na: het huis waar Harry's oom, tante en neefje wonen en Harry is opgegroeid. Dat lijkt erg op een huis waar ze vroeger woonde. "Ik heb medelijden met de toeristenbureaus door dit te zeggen."

"Het kwam gewoon uit mijn hoofd!"

Ze reageert met haar bericht op een tweet waarin wordt beweerd dat de Victoria St. in Edinburgh (Schotland) de inspiratiebron zou zijn geweest voor de Wegisweg (Diagon Alley) uit haar boeken. Op de Wegisweg halen de tovenaarsleerling Harry Potter en zijn vrienden onder meer hun ingrediënten voor toverdranken, toverstokken en uilen. "Geen echte straat heeft de Wegisweg geïnspireerd, ben ik bang. Het kwam gewoon uit mijn hoofd!"

J.K.
lees ook:
J.K. Rowling staat stil bij 25 jaar Harry Potter: 'Erg dankbaar'

Ook reageert ze op een fan die vraagt of de namen uit de boeken zijn gebaseerd op een bepaalde begraafplaats in Edinburgh, de stad waar de schrijfster zelf woont. Dat had de twitteraar gehoord tijdens een Harry Potter-tour. "Ik ben bang van niet", zegt de schrijfster ook daarover, 'maar ik ken het kerkhof waar je het over hebt'. Een van haar kinderen was met een vriend, zonder dat ze het wist, op een "Potter-wandeltocht" gegaan "om te lachen". "Ze kwamen thuis met een heleboel informatie die nieuw voor mij was."