Entertainment

Jamala staat achter verplaatsen songfestival naar Groot-Brittannië

04 juli 2022 14:35 Aangepast: 04 juli 2022 14:51
Jamala Beeld © ANP

Voormalig songfestivalwinnares Jamala (38) vindt het logisch dat Groot-Brittannië in beeld is gekomen om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te organiseren. Dat is gezien de tweede plaats achter Oekraïne alleen maar 'eerlijk', stelt de Oekraïense zangeres.

"Het is heel jammer dat de EBU heeft besloten de hoop en kans voor Oekraïne weg te nemen"

De European Broadcasting Union (EBU) besloot vorige maand dat het songfestival in 2023 niet in Oekraïne kan plaatshebben in verband met de aanhoudende oorlog met Rusland. Volgens de Europese omroepenkoepel kan de veiligheid van deelnemers en medewerkers niet worden gegarandeerd.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Jurk songfestivalwinnares Jamala geveild voor steun Oekraïne

Jamala, die het songfestival in 2016 won, noemt het besluit 'zeer pijnlijk', maar heeft er wel begrip voor. "Het is heel jammer dat de EBU heeft besloten de hoop en kans voor Oekraïne weg te nemen", zegt Jamala in een interview met het Britse persbureau PA. "Maar ik begrijp echt dat het op een vredige plek moet zijn voor alle deelnemers. Groot-Brittannië werd tijdens het laatste songfestival tweede, dus als Oekraïne het niet kan organiseren is het eerlijk dat het in een Britse stad wordt gehouden."

De Britse zanger Sam Ryder werd in mei in Turijn tweede achter de Oekraïense winnaar Kalush Orchestra. Normaal gesproken is het traditie dat het winnende land de organisatie van de volgende editie op zich neemt. De laatste keer dat dat niet gebeurde was in 1980.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Jamala vluchtte met kinderen uit Oekraïne: 'Ik was in shock'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore