Ga naar de inhoud
Entertainment

7x waarom De Bevers de beste realityserie op de Nederlandse televisie is

John de Bever en Kees Beeld © ANP

'De Pfaffs', 'Andy & Melisa' en sinds dit jaar ook 'De Bevers': realityseries over oud-voetballers scoren de pannen van het dak. Vooral laatstgenoemde is naar onze bescheiden mening een absolute aanwinst voor de Nederlandse televisie. De voice-over zegt niet voor niets: het is de realityserie waarvoor je graag thuis wil blijven...

Het tweede seizoen van De Bevers - dat al werd besteld voordat de laatste aflevering van seizoen één überhaupt uitgezonden was - begint vanavond. En wij kunnen niet wachten. Het wel en wee van John (spreek uit als: Sjon) de Bever en zijn man Kees Stevens is nu eenmaal erg vermakelijk.

Nog niet bekend met het programma van dit zaalvoetbalfenomeen? Dan wil je om de volgende redenen kijken:

1. De mannen hebben geen sterallures

In Nederland houden we niet van BN'ers die uit de hoogte doen. Hoewel het líjkt alsof het geld tegen de Bossche plinten klotst, scheppen de mannen ondanks hun drie luxe woningen (waarvan twee in Spanje) niet op over hun bezittingen. Bovendien is John zo blij met iedere boeking dat hij zonder morren een bakske koffie drinkt met 'Shalalie' Sieneke in de aftandse keuken van de lokale evenementenlocatie. Voor hem geen luxe suites waarbij de M&M's op kleur zijn gesorteerd. 

John
Lees ook:
John de Bever aan de botox: 'Ben de oude versie van George Clooney'

2. Ze laten álles zien

Of nou ja, bijna alles. De dag begint standaard met John in boxershort op de bank met in zijn linkerhand een kop koffie en de afstandsbediening in de rechterhand. Ondertussen slooft manlief zich uit in het huishouden, want ja... Deze volkszanger steekt echt geen vinger uit. Dat John niet bang is om zijn voetbalvoeten met tien kalknagels vol in beeld te tonen, de camera's meeneemt naar zijn botoxafspraak en hij niet cut roept als hij met Kees ruziet over het niet eerlijk verdeelde huishouden, maakt de serie nog echter. 

3. De voice-over is perfect op het programma afgestemd

Als twee mensen zichzelf niet al te serieus nemen, dan zijn het John en Kees wel. De voice-over had daarom niet perfecter kunnen zijn. Met de tongue-in-cheek humor van Cees Geel, je weet wel, de acteur die onder andere bekend is van Flikken Rotterdam, is een aflevering van De Bevertjes pas echt af. 

4. De vaste ingrediënten maken van iedere aflevering een feestje

Zo heel glamoureus is het bestaan van de familie De Bever niet. Dat iedere aflevering uit vaste 'ingrediënten' bestaat, maakt dat het programma zo lekker wegkijkt. John mag iedere week zijn enige hit 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht' ten gehore brengen, het liedje met Corry Konings krijgt elke uitzending de nodige zendtijd en de mannen halen vrijwel áltijd een Chinese maaltijd voor een heel weeshuis, terwijl ze maar met z'n tweeën zijn. 

Tweede
Lees ook:
Tweede seizoen van De Bevers aangekondigd

5. De mannen blijven zichzelf

Dat John een vreselijke ijdeltuit is, is niet iets waar de zanger zich voor geneert. Schaamteloos roept hij vrijwel wekelijks iets in de trant van 'wat heb ik toch een goddelijk lichaam' of 'ik lijk wel de oude versie van George Clooney'. Bescheidenheid kent geen tijd, toch Sjon?

Maar als je van iemand die ijdeltuiterij kunt hebben, dan is het wel van hem. En laten we Kees niet vergeten. Waar John de absolute ster van de show is, is de immer positieve Kees de drijvende kracht erachter. Iedere week liggen de kijkers thuis gevouwen om hem.

6. Het zijn harde werkers

Je kunt zeggen wat je wil over De Bevertjes, maar Nederlanders houden nu eenmaal van harde werkers. John en Kees genieten hard, maar werken ook hard voor hun centen. John doet bijna alles voor het geld. Of laten we het zo zeggen: Kees láát hem alles doen voor het geld, want aan overleggen doet hij niet. 

Of John nu in pandapak op het podium moet verschijnen tijdens een bedrijfsfeest of in een raceauto moet stappen om een sportschool te openen: de zanger draait zijn hand er niet voor om. Ook laat hij zich altijd van zijn goede kant zien.

Nooit eerder was het zo aandoenlijk om naar een 57-jarige man te kijken als tijdens zijn optreden in het programma SpecialTV op RTV Oost, een talkshow die gemaakt wordt door mensen met een beperking. Hoe liefdevol hij met het personeel omgaat, laat je hart een beetje smelten.

7. Ze zijn lief voor hun naasten en de fans

John drinkt iedere dag trouw een bak koffie bij zijn vader, terwijl Kees zo vaak mogelijk zijn oma probeert op te zoeken. De Bevertjes zijn familiemensen pur sang. Maar ook voor hun fans zijn ze goed. Voor de door Kees georganiseerde fanreis naar Benidorm - waar anders - is hij niet te beroerd om eigenhandig de slingers in te slaan en op te hangen. Wel bij de plaatselijke budgettopper (lees: Action) trouwens, want als Nederlanders letten ze wel op de kleintjes.

John
Lees ook:
John de Bever krijgt geen genoeg van zichzelf: 'Goddelijk lichaam'

Lang verhaal kort: het is maar goed dat dit tweede seizoen er nu is. Iets waar vooral John - hij blijft een ijdeltuit, hè? - erg content mee is.

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Bevers is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL 5. De aflevering vooruitkijken óf het vorige seizoen terugkijken kan bij Videoland. 

Het 'echte leven' van De Bevers centraal in tweede seizoen realityserie

01:56