Ga naar de inhoud
Entertainment

Bas Muijs huilt nog regelmatig na zijn hartinfarct: 'Blijft komen'

Bas Muijs Beeld © ANP

Bas Muijs (45) werd december vorig jaar getroffen door een hartinfarct. De acteur moest meteen een hartoperatie ondergaan waarin hij vier bypasses kreeg. In een interview met 'Vriendin' blikt hij terug op deze heftige periode.

"Het zal wel gaan slijten, maar nu nog word ik daar elke keer emotioneel van"

Ondanks zijn gezonde levensstijl werd Bas eind vorig jaar toch in één klap een hartpatiënt. "Ik was denk ik al twintig jaar niet bij een dokter geweest", vertelt hij. Zijn hart stond voor zijn gevoel midden in de nacht in vuur en vlam. "Het was een venijnige brand, een ongelofelijk heet vuur dat door je vel heenbrandt. En het is ook een rotgevoel, want ik voelde meteen: ik ben dood aan het gaan. (...) Ik dacht: dit is misschien de laatste keer, Bas. Ik heb heel hard gehuild.”

Gelukkig hadden de artsen 'fantastisch werk' geleverd, want door vier stukjes aderen, die op een andere plek in Bas' lichaam zaten, rondom zijn hart te plaatsen wisten ze hem te redden.

Bas
Kijk ook:
Bas Muijs vertelt hoe het met zijn nieuwe dochtertje gaat

Inmiddels is het zo'n zeven maanden geleden dat hij is geopereerd en gaat het beter met de acteur. Toch sluipt het verdriet er nog regelmatig bij hem in als hij terugdenkt aan deze periode. Het idee dat zijn drie kinderen bijna hun vader hadden verloren, doet hem pijn. "Het zal wel gaan slijten, maar nu nog word ik daar elke keer emotioneel van." Bas vertelt dat hij nog vaak huilt. "Dat blijft komen. Vlak na het infarct bleef ik maar huilen. In het ziekenhuis hebben ze me alleen maar huilend gezien." 

Niet alleen Bas raakt regelmatig geëmotioneerd, maar ook zijn kinderen - die alles hebben meegekregen - hebben het er maar moeilijk mee. Toen hij tijdens een spelletje met zijn 4-jarige zoontje Daan een stomp kreeg, viel Bas voor de grap overdreven neer. Zijn zoontje schrok hiervan. "Hij riep: ‘Papa, dat moet je niet doen. Je gaat niet echt dood.’ Het zit er bij hem nog heel sterk in dat hij bang is dat ik doodga. Dat is heftig." Ook zijn 7-jarige dochtertje Emma moet weleens huilen als ze terugdenkt aan het hartinfarct van haar vader. Toch vindt Bas het belangrijk om er open over te kunnen praten. "Ik vertel hoe het was in het ziekenhuis en dat ik ook bang was. Ik ga het niet verbergen, ga er niet omheen draaien. Ik kon doodgaan. Ja, dat kon. Maar ze hebben me geholpen waardoor ik nu niet meer doodga. En dan zeg ik, misschien iets verder dan ik eigenlijk mag zeggen: ‘Papa gaat nooit meer dood.’”

 

Bas
Kijk ook:
Bas Muijs beleeft angstige momenten met levensgevaarlijke schorpioen tijdens GTST-opnames

Waar de acteur ook een traantje heeft gelaten, is op de set van Goede Tijden, Slechte Tijden. Bas keert namelijk voor de vierde keer terug bij de soapserie. Zijn personage Stefano Sanders zet vanaf woensdag weer voet in Meerdijk. 

Bas Muijs terug in GTST: 'Tranen op de set gelaten'

01:57