Ga naar de inhoud
Entertainment

Martin uit Obese draagt naast kilo's nog een groot geheim met zich mee

Beeld © RTL

Martin draagt niet alleen te veel kilo's met zich mee, maar ook een heel groot geheim. Door het verliezen van de kilo's krijgt hij genoeg zelfvertrouwen om zijn geheim met iedereen te delen. De deskundigen ondersteunen hem gedurende zijn traject. Ze zien Martin veranderen van een onzekere man in iemand die de wereld aankan.

"En wat anderen vinden, dat vinden ze dan maar"

Martin, die al zijn hele leven kampt met overgewicht, vindt zichzelf er niet mooi uitzien. "Ik heb wel tieten, echt een buik. Mijn benen zijn te dik." Als hij programma's ziet met 'mooie' jongens en vrouwen, zou hij er ook weleens zo uit willen zien. Reacties over zijn gewicht doen pijn bij hem. "Het raakt je altijd."

Tijdens zijn tijd op de basisschool heeft Martin een relatie gehad, maar daarna nooit meer. "Het is wel lastig als je altijd alleen thuiskomt. Ik denk ook wel dat het door mijn gewicht komt dat ik moeilijk een relatie kan vinden." En dan draagt Martin ook nog eens een groot geheim met zich mee. "Ik heb het vermoeden dat ik op jongens val, dus dat is ook nog iets dat er een beetje bij komt kijken." Zijn familie weet dat op dit moment nog niet. "Ik wil het ze wel gaan vertellen, maar ik worstel ermee, ook omdat ik gelovig ben." Toch vindt hij het tijd om nu voor zichzelf te kiezen. "En wat anderen vinden, dat vinden ze dan maar."

Intimiteit
lees ook:
Intimiteit bij Obese-koppel ver te zoeken wegens overgewicht

Het gewicht waar Martin op start, is 123,9 kilo. Hij stelt samen met de personal trainer het doel om minder dan 90 kilo te wegen. Dat gaat hij bereiken door te sporten, maar ook door goed te eten. En dat gaat voortvarend. Toch zit hem iets dwars: zijn geaardheid. Over zijn struggle, dat hij op mannen valt, praat hij met psycholoog Hilde. Zij helpt hem bij de acceptatie daarvan.

Het programma is opgenomen ten tijde van de coronacrisis. Als Nederland dan in lockdown gaat, valt dat Martin zwaar. Helemaal als hij ook nog eens het coronavirus onder de leden krijgt. Ondanks alle tegenslagen, blijft hij alsnog positief. "We mogen weer." En dat gaat goed. "Chips eet ik niet meer, bier of andere alcoholhoudende dranken drink ik ook niet meer."

Unicum
lees ook:
Unicum in Obese: twee experts zetten samenwerking met Marcel stop

Toch worstelt Martin vooral met zijn geheim: zijn seksualiteit. "Ik dacht altijd: ik krijg eerst een vriendje en vertel dan wel hoe het zit. Nu denk ik juist: ik vertel het, en dan komt een vriendje later wel." Door het verliezen van de kilo's krijgt hij echter veel zelfvertrouwen, waardoor hij zijn moeder nu 'eindelijk' vertelt dat hij op mannen valt. "Het is me heel erg meegevallen. Ze pakte het heel positief op." Ook zijn broer en alle anderen reageren positief en steunen hem volledig.

Aan het einde van het traject blijkt dat Martin nog 102,4 kilo weegt, wat betekent dat hij 21,5 kilo is afgevallen. Zijn doel van 90 kilo is dan misschien nog niet bereikt, maar toch is Martin maar wat trots. "Ik hoop dat jullie me ook de komende tijd willen ondersteunen", zegt hij dan nog tegen zijn familie. "Zodat ik niet terugga naar de oude ik, maar gewoon zo blijf."

Obese-traject
lees ook:
Obese-traject valt Iris zwaar: 'Het leven is gewoon kut nu'

Obese zie je iedere woensdagavond om 20:30 uur op RTL 5. Aflevering gemist? Terugkijken én vooruitkijken kan bij Videoland.