Entertainment

Boer Jan geeft opgetogen update over gezondheid: 'Ik kan weer lopen'

20 juni 2022 11:51 Aangepast: 20 juni 2022 11:55
Beeld © ANP

Positieve geluiden vanuit Denemarken. Boer Jan Blom (36), bekend van het seizoen 2014-2015 van 'Boer zoekt Vrouw', geeft een update over zijn gezondheid. Ondanks de spierziekte Guillain-Barré kan hij weer lopen, zo vertelt Jan in gesprek met 'De Telegraaf'.

"De tweede behandeling sloeg gelukkig heel goed aan"

Na drie maanden is Jan weer thuis bij zijn gezin. Een opluchting, vooral omdat het zichtbaar beter met hem gaat. "Ik ben nog niet de oude, maar ik ben net voor het eerst op de shovel geklommen", vertelt hij in het interview. Ondanks dat Jan nog niet veel kracht heeft, wil hij niet bij de pakken neerzitten. Ook is de boer nog afhankelijk van medicatie om de zenuwpijnen te bestrijden die door de ziekte worden veroorzaakt, maar naar omstandigheden gaat het goed met hem. "Ik ben gewend aan fysiek werk. Alleen ben ik aan het eind van de dag wel moe in m’n benen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BZV-boer Jan getroffen door spierziekte: 'Ik mis mijn lieve man'

Vorige week werd Jan ontslagen uit het revalidatiecentrum. Sindsdien gaat zijn herstel met sprongen vooruit. "Ik kwam afgelopen vrijdag met een rollator uit het revalidatiecentrum, maar er ligt veel grind in Denemarken, dus dat werkt niet. Toen ben ik met krukken gaan lopen voor het evenwicht. Bij het traplopen moest ik één kruk laten staan. En op een gegeven moment wilde ik naar de kinderen die op de trampoline speelden en vond ik dat de kruk te ver weg stond. Nu loop ik dus zonder."

Zijn vrouw Rianne houdt goede hoop wat betreft de gezondheid van Jan, al vergt de revalidatie veel geduld. Het neemt niet weg dat ze spannende momenten heeft gekend toen de ziekte geconstateerd werd. "De gemiddelde Guillain-Barré-patiënt heeft na vier weken het dieptepunt bereikt, maar bij Jan was dat pas na zes weken en toen was het kantje boord: kan hij een tweede behandeling krijgen of moet hij naar de Intensive Care? Maar de tweede behandeling sloeg gelukkig heel goed aan, in tegenstelling tot de eerste", vertelt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jan en Rianne uit Boer zoekt Vrouw verhuizen naar Denemarken

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel: de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. Mensen met Guillain-Barré hebben vaak last van spierzwakte, verlamming en gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid en tintelingen. De ernst van de ziekte varieert van lichte verschijnselen tot een tijdelijke volledige verlamming, waarbij ook ademhalingsspieren en aangezichtsspieren verlamd kunnen raken. De meeste patiënten herstellen weer.

Het koppel vertelde vorig jaar nog vol enthousiasme over hun Deense avontuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore