Ga naar de inhoud
Entertainment

Cultuurshock voor Ik Vertrek-familie: 'Toilet doorspoelen, even niet'

Ik Vertrek: Even Weg Beeld © Ik Vertrek: Even Weg/AVROTROS

In de uitzending van zaterdag van 'Ik Vertrek: Even Weg' zagen we hoe Theo en Jolanda uit Gambia en familie Verdonk uit Frankrijk letterlijk een kijkje in elkaars keuken namen. Hoe hebben de koppels het ervaren? En is de familie Verdonk inmiddels bijgekomen van de cultuurshock?

"Dan doe je gewoon het klepje naar beneden, niemand die het ziet"

Theo en Jolanda laten in 2016 hun vaste baan en luxe in Nederland achter, om een pannenkoekenrestaurant te openen in Gambia. Ze denken dat het een gat in de markt is, want een pannenkoekenrestaurant hebben ze nog niet aan The Smiling Coast.

Nog altijd zijn ze blij met de stap die ze gezet hebben, maar om het hoofd boven water te houden zijn Theo en Jolande zeven dagen per week zelf aan het werk. Ze zijn dan ook benieuwd hoe anderen dit doen en zijn verheugd dat ze een kijkje in de keuken mogen nemen bij de ervaren familie Verdonk, die het gezinsleven gescheiden houdt van hun restaurant.

Schuldgevoel
Lees ook:
Schuldgevoel knaagt aan Ik Vertrek-ouders: 'Niet altijd tijd voor de kinderen'

Horeca zit Ruby en Bob Verdonk in het bloed. Hij is de chef, zij de gastvrouw en een eigen zaak is alles wat ze willen. En dus verruilen ze in 2015 het Noord-Hollandse Graft voor het Franse Riscle, waar ze een klein restaurantje, Resto Le Pigeonneau, kunnen huren.

In het Franse Riscle genieten Theo en Jolanda volop van hun tijd met Ruby en Bob. Zo nemen ze een kijkje in een wijnkelder, waar er natuurlijk ook geproefd moet worden. Maar niet te veel, anders krijgt Jolanda migraine...

Hoe
Lees ook:
Hoe is het nu met Martijn en Sean uit Ik Vertrek?

De familie Verdonk neemt op hun beurt tijdens hun bezoek bij Theo en Jolanda in Gambia een kijkje op de markt. De geuren in Frankrijk zijn anders dan die in Gambia. En dat maakt het toch wel een aparte beleving. Daarnaast hoeven ze niet te rekenen op enige vorm van luxe. Hoewel Theo en Jolanda alles in kannen en kruiken willen hebben voordat hun gasten komen, heb je dat in Afrika niet altijd zelf in de hand. Het water doet het niet, en daarom kan de wc niet doorgetrokken worden. "Het is een beetje vervelend, maar dan doe je gewoon het klepje naar beneden, niemand die het ziet", aldus Jolanda.

Ook het bad en de kraan blijken puur decoratief: water is er namelijk niet. Vooral voor de oudste zoon van de familie Verdonk is dat even wennen. "Ik hou van twee keer douchen per dag, maar dat kan hier even niet", vertelt hij.

Hoe
Lees ook:
Hoe gaat het nu met deze Ik Vertrek-koppels?

Inmiddels wonen Theo en Jolanda niet meer in Afrika. Op de website van het programma laat het koppel weten bij toeval een jong stel uit Nederland te hebben ontmoet dat op zoek was naar een restaurant in Gambia. Zij hebben het bedrijf overgenomen en zullen medio september doorstarten met TeJo´s Pannenkoekenbar.

Theo en Jolande hebben een opknaphuis in Spanje gekocht en zijn nu eigenaren van een klein bar-bistro lang de kust van Rincon de la Victoria. "Met vallen en opstaan, zowel op taalgebied als met instanties zijn we nu aardig op weg om aan de Spaanse gewoontes te wennen", aldus het koppel.

Ik Vertrek: Even Weg is elke zaterdag om 22.28 uur te zien bij NPO 1. Kijk de aflevering hier terug.