Ga naar de inhoud
Entertainment

Waarom de Meilandjes de Televizier-Ring wél weer mogen winnen

Martien Meiland Gouden Televizier-Ring Beeld © ANP

De Meilandjes kunnen in tegenstelling tot de makers van 'Vandaag Inside' en 'De Avondshow' met Arjen Lubach dit jaar wel opnieuw de Televizier-Ring winnen. Volgens de redactie van Televizier is 'Chateau Bijstand' geen spin-off van 'Chateau Meiland', dat de publieksprijs in 2019 won.

De afgelopen dagen ontstond rumoer over waarom Vandaag Inside en De Avondshow met Arjen Lubach niet mee mogen dingen naar een Televizier-Ring. Televizier vindt deze programma's te veel lijken op Voetbal International en Zondag met Lubach die respectievelijk in 2011 en 2017 wonnen. Voor de Meilandjes geldt dat niet, oordeelt Televizier.

VPRO
Lees ook:
VPRO geen begrip voor uitsluiten Avondshow door Televizierring

"De redactie heeft geoordeeld dat Chateau Bijstand geen spin-off is van Chateau Meiland, maar een spin-off van Effe Geen Cent Te Makken. Dat format heeft nog geen Gouden Televizier-Ring gewonnen, en kan dus mee doen aan de verkiezing", laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Televizierring-petitie
Lees ook:
Televizierring-petitie VI 40.000 keer getekend

De petitie die Vandaag Inside is gestart, gaat volgens Televizier dan ook niets uithalen. "Een format kan maar één keer winnen", benadrukt de woordvoerder nogmaals. "Deze regel geldt voor alle tv-makers en alle programma’s, een petitie kan daar dan ook geen verandering in brengen." In de reglementen voor de tv-prijs staat deze regel al jaren. Televizier bepaalt zelf of een programma wel of geen spin-off is. Dat gebeurt volgens de woordvoerder 'middels een open discussie'.

Jan
Lees ook:
Jan Slagter verbiedt Vandaag Inside beelden Op1 te gebruiken

Hoofdredacteur van Televizier, Jeroen De Goeij, laat weten het 'fantastisch' te vinden dat Vandaag Inside 'zo'n grote en toegewijde achterban heeft'. "Dat was ook de reden dat de mannen in 2011 de Gouden Televizier-Ring voor de neus van de grote favoriet wegkaapten. Maar het huidige programma lijkt veel op de winnende versie en is wat de organisatie betreft een spin-off."

Eerder deze maand werd bekend dat Chateau Bijstand zich heeft gekwalificeerd voor de longlist. Daarop staan uiteindelijk 25 programma's waar later dit jaar de drie genomineerden uit worden gekozen.

Zouden de Meilandjes weer die Ring winnen? Dat valt sterk te betwijfelen. Rob Goossens was niet de enige die zich kritisch uitliet over Chateau Bijstand: 

Kritiek op Chateau Bijstand na HLF8: 'Gaat Meilandjes schade opleveren'

08:39