Ga naar de inhoud
Entertainment

Rafaela gestalkt door ex in Zeeman Confronteert: 'Geslagen tijdens zwangerschap'

Rafaela in Zeeman Confronteert Beeld © RTL

In 'Zeeman Confronteert: Stalkers' wordt de 29-jarige Rafaela al vier jaar gestalkt door haar ex-vriend Maarten. Hun relatie was erg explosief en er vond ook mishandeling plaats.

"Het is niet dat ik aan het leven ben, maar aan het overleven"

Rafaela wil geen relatie meer met Maarten, maar dat kan hij niet accepteren. Maarten volgt zijn ex en belt haar extreem vaak. Zelfs de auto van Rafaela moet het ontgelden en is in de fik gevlogen. Er is een groot vermoeden dat Maarten daarachter zit. Ze heeft al meerdere keren aangifte tegen hem gedaan. "Hij is echt obsessief, kun je wel stellen", vertelt Rafaela aan Thijs Zeeman. "Het is niet dat ik aan het leven ben, maar aan het overleven."

Een vriendin, Laura, komt ook aan het woord. Zij is bang dat Rafaela niet veilig is. "Er komt een dag dat ik moet lezen dat ze dood is", vertelt ze huilend. Een vriend van Rafaela heeft het ook moeten ontgelden na een avondje uit. Bij thuiskomst stond Maarten hen op te wachten en sloeg vervolgens in op die vriend van Rafaela. "Gewoon omdat hij denkt dat ik iets met die jongen doe of een verstandhouding heb."

Ook als ze met een andere vriend bij haar moeder iets drinkt, blijkt dat Maarten de sleutel van het huis van Rafaela's moeder heeft nagemaakt en stormt binnen. Samen met een vriend slaat hij een vriend van Rafaela het ziekenhuis in. Zij zelf vlucht weg en verstopt zich onder de caravan van de buren. "Dat is heel extreem."

Gestalkte
Lees ook:
Gestalkte Cato is haar eigen stalker in Zeeman Confronteert

Rafaela heeft samen met Maarten een zoontje gekregen. Maar ook hij wordt meegenomen in deze stalking. "Hij zal zeker van die kleine houden op zijn manier", zegt Rafaela. Maarten komt, ondanks het contactverbod, op zijn papadagen toch bij het huis van Rafaela. "Wat hij wil is met mij praten, mij overhalen, mij kunnen zien. Dat is wat hij wil."

Tijdens de zwangerschap heeft Maarten Rafaela vaak in elkaar geslagen, omdat ze bij hem weg wilde. "Tijdens de zwangerschap heeft hij me veel geslagen. Drie maanden na m'n zwangerschap heeft hij me zwaar gekneusde ribben geslagen. Hij heeft me weleens met een stofzuigerslang geslagen."

Maarten volgt Rafaela overal, want hij plaatst tracers onder haar auto. Het team van Zeeman Confronteert: Stalkers zet een val op. Ze gaan met de auto van Rafaela naar een hotel. Al snel komt Maarten daar ook en loopt zenuwachtig te bellen en appen bij het hotel. Op beeld is te zien  én horen hoe hij de banden van de auto laat leeglopen. Ook de banden van de auto van vriendin Laura moeten eraan geloven en worden een paar dagen later lek gestoken.

Op verborgen camera is ook te zien hoe Maarten Rafaela voor haar huis belaagd. Gillend rent ze door de buurt, terwijl hij dreigend bij haar in de buurt blijft. Hij is na het incident opgepakt. Maar ook vanuit de gevangenis zoekt hij contact met haar. Hij belt haar en stuurt brieven. Hij moet voorkomen en hem wordt een locatie- en contactverbod opgelegd. 

Stalker
Lees ook:
Stalker jaagt Nancy stuipen op het lijf met hakbijl in Zeeman Confronteert

De reclassering verraadt aan Maarten dat het programma Zeeman Confronteert: Stalkers betrokken is bij deze zaak. Dodelijk voor het onderzoek. Maar na een paar dagen kan Maarten zich niet inhouden en zoekt contact via Rafaela's vriendin Laura. Toch blijft hij alert op de camera's van het programma. Dus een confrontatie wordt bijna onmogelijk.

Daarom besluit Thijs Zeeman hem dichtbij zijn huis aan te spreken. "Maarten kunnen wij even rustig praten?", vraagt Thijs. Maar hij rent weg. Thijs besluit om met de moeder van Maarten te gaan praten. Zij luistert naar Thijs en is er kapot van. Ze maakt zich erg zorgen om haar zoon. Ook geeft ze aan dat hij in therapie gaat. 

Maarten belt uiteindelijk toch naar Thijs. Thijs vraagt of hij kan uitleggen waarom Maarten z'n ex stalkt. "Nee, dankjewel. En bij deze hang ik de telefoon op." Maarten geeft nog aan dat hij van zichzelf geschrokken is, maar hangt toch de telefoon op. "Hij zal nooit zijn verantwoordelijkheid nemen", vertelt Rafaela. 

Aan het einde van de aflevering valt te lezen dat Maarten via zijn advocaat aangaf wel te willen praten. Maar zodra de afspraak stond, haakte hij af. Gelukkig laat hij Rafaela inmiddels wel met rust. "Ik wil laten weten dat het supergoed gaat, met mijn zoontje en met mij", vertelt ze in een opgenomen video. "Het is gestopt. (...) Ik heb eindelijk mijn leven weer terug."

Zeeman Confronteert: Stalkers is elke dinsdag te zien om 20.30 uur bij RTL 5.