Ga naar de inhoud
Entertainment

Arabische en Aziatische landen weren Pixar-film Lightyear om gayzoen

Lightyear Beeld © ANP

Tot nu toe weigeren veertien Arabische en Aziatische landen om de nieuwe animatiefilm 'Lightyear' van studio Pixar te vertonen. Dat hebben bronnen binnen de filmwereld laten weten aan persbureau Reuters. De kans is groot dat ook China de film niet wil gaan vertonen.

"We gaan niets uit de film halen"

Maandag werd al bekend dat de film niet door de censuur kwam in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Reuters vermoedt dat ook landen als Egypte, Indonesië, Maleisië en Libanon de animatie weigeren, al is dit nog niet officieel bevestigd.

Pixarfilm
Lees ook:
Pixarfilm Lightyear verbannen uit Saoedi-Arabië vanwege gayzoen

De landen vallen over het feit dat de beste vriendin van hoofdpersoon Buzz Lightyear een relatie met een andere vrouw heeft. Ook geven de twee vrouwen elkaar een decente kus. Lightyear-producent Galyn Susman heeft aan Reuters laten weten dat Pixar weigert om de zoen uit de film te snijden om de film wel 'geschikt' te maken voor bijvoorbeeld de Chinese markt. "We gaan niets uit de film halen, zeker niet iets dat van cruciaal belang is voor de film", aldus Susman. "De liefdevolle relatie tussen deze twee mensen laat Buzz zien dat hij zaken in het leven mist door de keuzes die hij heeft gemaakt."

De film Lightyear is een spin-off van de Toy Story-serie. De nieuwe film toont de 'origin story' van de astronaut waar de speelgoedversie van Buzz uit de Toy Story-films op gebaseerd was. Buzz is ditmaal dus geen stuk speelgoed, maar een échte astronaut. De stem van Buzz wordt ingesproken door acteur Chris Evans. Chris liet eerder deze week al weten het 'dat het heel frustrerend is dat er veel plekken in de wereld zijn die op het gebied van inclusie nog niet zijn waar ze moeten zijn.'

De zoen leidde eerder dit jaar al tot commotie toen medewerkers van Pixar, dat valt onder het Disney-concern, meldden dat de zoen mede op aandringen van de Amerikaanse tak van Disney uit de film was gehaald. Het personeel van Pixar trad hiermee naar buiten toen Disney zweeg over de omstreden Don't Say Gay-wet in Florida, die het onder bepaalde voorwaarden verbiedt om in schoolklassen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit te spreken. Pixar besloot daarna de kus weer terug te plaatsen in de film.

Chris
Lees ook:
Chris Evans binnenkort te horen als Buzz Lightyear in nieuwe film

Lightyear is vanaf woensdag ook in de Nederlandse bioscopen te zien. Inclusief de gayzoen, verzekert een woordvoerder van studio Disney desgevraagd.

Disney blaast Buzz Lightyear nieuw leven in met 'donker origin story'

04:14