Ga naar de inhoud
Entertainment

Pixarfilm Lightyear verbannen uit Saoedi-Arabië vanwege gayzoen

Beeld © ANP

'Lightyear', de nieuwe film van de gezaghebbende animatiestudio Pixar, zal niet in Saoedi-Arabië worden uitgebracht. De reden is het feit dat een van de hoofdpersonages, de beste vriendin van astronaut Buzz Lightyear, een relatie met een vrouw heeft en haar een kus geeft. Dat meldt 'The Hollywood Reporter'.

Het is niet de eerste grote Hollywood-titel die om deze reden in Saoedi-Arabië wordt verbannen. Recent werden ook films als Doctor Strange in the Multiverse of Madness, West Side Story en Eternals verboden omdat er queer-verhaallijnen in de films zaten.

Chris
Lees ook:
Chris Evans binnenkort te horen als Buzz Lightyear in nieuwe film

Lightyear is een spin-off van de zeer succesvolle Toy Story-reeks. De nieuwe film toont de 'origin story' van de astronaut waar de speelgoedversie van Buzz uit de Toy Story-films op gebaseerd was. Buzz is ditmaal dus geen stuk speelgoed, maar een échte astronaut. Lightyear is vanaf woensdag ook in de Nederlandse bioscopen te zien. Inclusief de gayzoen, verzekert een woordvoerder van studio Disney desgevraagd.

Ouders
Lees ook:
Ouders vallen over maandverband in Pixar-film Turning Red

De zoen leidde eerder dit jaar al tot commotie toen medewerkers van Pixar, dat valt onder het Disney-concern, meldden dat de zoen mede op aandringen van de Amerikaanse tak van Disney uit de film was gehaald. Het personeel van Pixar trad hiermee naar buiten toen Disney zweeg over de omstreden Don't Say Gay-wet in Florida, die het onder bepaalde voorwaarden verbiedt om in schoolklassen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit te spreken. Pixar besloot daarna de kus weer terug te plaatsen in de film.

Glennis
Lees ook:
Glennis Grace en Ryanne van Dorst te horen in nieuwste Pixar-film

De nieuwe animatiefilm van Pixar is overigens ook niet welkom in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De filmkeuring heeft volgens BBC maandag gemeld dat de film in het land niet in de bioscopen zal verschijnen. Volgens een toelichting van het overheidsorgaan zou de film 'in strijd zijn met de mediacode van het land'. 

Bron: ANP/RTL Boulevard