Ga naar de inhoud
Entertainment

Nieuwste seizoen Netflix-hit Borgen anders dan eerdere seizoenen

Beeld © Mike Kollöffel / Netflix

Kijkers van het vierde seizoen van de hitserie 'Borgen' zullen een andere Birgitte Nyborg treffen dan zij gewend zijn. Dat stelt bedenker en schrijver Adam Price (55) in gesprek met het ANP.

"Zeker als je geen privéleven hebt kan de politiek bezit van je nemen. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling"

Het heeft tien jaar geduurd voordat Adam het aandurfde om terug te keren naar de idealistische Deense politica. "Kijk naar de wereld: het zijn andere tijden dan toen Birgitte in 2010 premier werd", zegt hij. "De wereld is duister geworden en dat geldt ook voor de politieke arena. Toen zij premier werd en haar eigen partij begon, had zij nog tegenkrachten in haar leven: haar familie, haar kinderen, vrienden. Die hielpen haar af en toe relativeren. Maar deze mensen is zij inmiddels allemaal verloren."

Stranger
Lees ook:
Stranger Things massaal bekeken, breekt record op Netflix

Birgitte Nyborg is inmiddels minister van Buitenlandse Zaken en komt in een lastig parket als op voormalige kolonie Groenland olie wordt gevonden. Al snel zit Denemarken in een gecompliceerd machtsspel tussen de VS, Rusland en China.

"Ik zeg niet dat alle politici die te lang aan de macht zijn moeten opstappen", lacht Adam. "Maar ik denk wel dat het mensen verandert. Zeker als je geen privéleven hebt kan de politiek bezit van je nemen. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, óók bij Birgitte. Politiek moet nooit je hele identiteit worden."

Adam werkte vijf jaar lang aan het nieuwe seizoen. Een heel team van researchers hielp hem om de belevenissen van Birgitte Nyborg en haar collega’s zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. Net als bij de vorige drie series praatten de schrijver en zijn producenten met tientallen betrokkenen uit de Deense politiek: parlementariërs, oud-ministers, journalisten en spindoctors hielpen om een inkijkje te geven in de dagelijkse gang van zaken in en rond Christiansborg, het Deense Binnenhof.

Jennifer
Lees ook:
Jennifer Lopez' Netflix-docu in juni al te zien

"Ik kies als schrijver natuurlijk wat er gebeurt met de personages en welke keuzes ze moeten maken", legt de Deen uit. "Maar de achtergrond moet wel kloppen. Er worden heel veel feiten, instanties en situaties beschreven in Borgen die feitelijk moeten kloppen. Er komen zoveel specialistische onderwerpen langs: van militaire procedures tot de impact van olieboringen op het Arctisch gebied. Je wilt met zulke belangrijke onderwerpen niet dat kijkers vallen over details die echt niet blijken te kloppen."

De acht afleveringen van Borgen 4: Power & Glory zijn vanaf donderdag op Netflix te zien. Ook de drie eerste seizoenen zijn beschikbaar op de streamingdienst.