Ga naar de inhoud
Entertainment

Obese-traject valt Iris zwaar: 'Het leven is gewoon kut nu'

Obese/01-06-2022 Beeld © RTL

Iris is 30 jaar en walgt van haar lichaam. Ze voelt zich bejaard en wil zich weer als haar 30-jarige zelf voelen. Ze doet er alles aan om een gezonde levensstijl en een beter zelfbeeld te krijgen. Iris ondergaat een metamorfose. Niet alleen fysiek, ook mentaal wordt ze een ander persoon.

"Ik vind het vreselijk om eraan te denken wat mensen over mij kunnen denken"

Iris wil heel graag afvallen, omdat ze weer met meer energie in het leven wil staan. "Mijn lichaam doet zeer, opstaan is een opgave. Ik wil me weer fit voelen." Ze kijkt alleen nog maar naar boven, in plaats van naar beneden. "Dat doet me te veel. Verdriet, afschuw, walging", zegt ze in tranen. Ook is Iris soms angstig over haar toekomst. "Dan denk ik dat ik misschien wel wat heb en dat ik niet oud word. Dat is mijn angst, ja."

En dus gaan Miljuschka en haar team elkaar helpen, omdat Iris de strijd tegen de kilo's zelf niet kan winnen. "Ik wil mezelf weer aan kunnen kijken. Ik herken mijn lichaam niet meer." Iris schaamt zich voor haar eigen lichaam, vertelt ze. "Ik vind het vreselijk om eraan te denken wat mensen over mij kunnen denken." Wat een heel grote impact op Iris heeft gehad, is dat ze op haar zeventiende te horen kreeg dat haar moeder borstkanker had. "Mijn uitweg was eten. En nu nog steeds." Iris wil haar moeder, die inmiddels is overleden, graag trots maken.

Trainer Roberto maakt zich grote zorgen

03:33
Dit
lees ook:
Dit zijn de kandidaten van het nieuwe seizoen van Obese

Wanneer Iris hoort dat ze meer dan 113 kilo weegt en haar lichaam voor 44 procent uit vet bestaat, schrikt ze zich een hoedje. "Oh mijn god", zegt ze. Het doel voor haar is uiteindelijk om minder dan 90 kilo te wegen. Na een maand hard trainen en zich aan een voor haar ontwikkeld voedingsplan houden, is Iris al ruim vijf kilo kwijt. Maar naar mate het traject langer duurt en dus zwaarder wordt, gaat Iris het steeds meer tegenstaan. 

Als ze in de spiegel kijkt, ziet Iris nog steeds 'een vet varken'. "Ik vind het vervelend dat ik zo naar ben tegen mezelf." Wanneer Iris een week niet afvalt, is ze er klaar mee. "Het leven is gewoon kut zoals het nu is." Dan komt hoofdtrainer Roberto met haar praten, wanneer duidelijk wordt dat Iris er doorheen zit. Na een goed gesprek gaat Iris er weer met frisse moed tegenaan. En na 99 dagen weegt ze - jawel - 99 kilo. "Voor het eerst onder de honderd kilo."

Miljuschka
lees ook:
Miljuschka over nieuw seizoen Obese: ‘Kandidaten komen weer tot bloei’

Na acht maanden bloed, zweet en tranen zit het Obese-traject voor Iris erop. Onder luid gejuich van haar familie en vrienden komt ze tevoorschijn. Bij het laatste weegmoment wordt duidelijk dat Iris 24,5 kilo is afgevallen. Nu weegt ze nog maar 88,8 kilo. "Een jaar geleden dacht ik echt: dit is het. Misschien moet ik me hierbij neerleggen", zegt Iris. "Dat ik de dikke Iris ben, met een leuk koppie die gezellig is."

Ze is blij dat ze haar laatste kans gepakt heeft. "Ik ben er weer."

Trotse vader van Iris: 'Ze straalt weer zoals vroeger'

03:51

Obese zie je iedere woensdagavond om 20:30 uur op RTL 5. Aflevering gemist? Terugkijken én vooruitkijken kan bij Videoland.