Ga naar de inhoud
Entertainment

Film over Deventer moordzaak binnenkort voor het eerst op tv

De Veroordeling Beeld © September Film Distribution

De Nederlandse film 'De Veroordeling' is op zondag 5 juni voor het eerst op televisie te zien. De bekroonde film over de Deventer moordzaak wordt uitgezonden op NPO2 en is daarna terug te kijken via NPOStart. Dat heeft producent BIND dinsdag bekendgemaakt. Het drama van regisseur Sander Burger reconstrueert de Deventer moordzaak op basis van het boek van journalist Bas Haan (49), gespeeld door Fedja van Huêt (48).

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord, hij zat ruim acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Dit beeld bleef jarenlang hangen, zowel bij het publiek als bij journalisten. De rol van de 'klusjesman' wordt gespeeld door Yorick van Wageningen. Beide hoofdrolspelers wonnen een Gouden Kalf voor hun vertolking.

De
Lees ook:
De Veroordeling doet mee in competitie op festival Palm Springs

De film werd gelanceerd samen met een podcastreeks, De Deventer Mediazaak, waarin de mediadynamiek rond de zaak werd ontleed. De podcast werd in zijn geheel beluisterd door meer dan een miljoen mensen en won diverse prijzen, waaronder een Tegel. De Veroordeling werd in 2021 op het Nederlands Filmfestival uitgeroepen tot de beste vaderlandse bioscoopfilm van het jaar.

Film over Deventer Moordzaak hoopt ander licht op de zaak te werpen

02:02
Bron: ANP/RTL Boulevard