Ga naar de inhoud
Entertainment

Edwin Rutten trots: ''Joepie de poepie' belandt in Dikke van Dale'

Beeld © ANP

Acteur, drummer en presentator Edwin Rutten (79) is 'buitengewoon vereerd' dat termen die hij veertig jaar terug verzon in zijn programma 'De Film van Ome Willem' nu in de Dikke Van Dale belanden. Dat laat de 79-jarige televisiecoryfee maandag weten aan het ANP. Hoofdredacteur Ton den Boon meldde afgelopen weekend dat de termen 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' een plekje in het woordenboek krijgen, omdat ze na al die decennia nog steeds massaal worden gebruikt.

"Er gaat geen dag voorbij of ik word op straat nageroepen"

"Er gaat geen dag voorbij of ik word op straat nageroepen: Ome Willem! Joepie de poepie!" lacht Rutten. "Ik begin zelf nooit uit mijzelf over het programma. Maar het is heel bijzonder dat iets wat we zo lang geleden bedachten blijkbaar zoveel indruk op mensen heeft gemaakt." De term 'joepie de poepie' schoot Rutten te binnen bij de allereerste opname in 1974. "Ik dacht: hoe moet ik de kinderen nou begroeten? Alles klonk nietserig: dag kinderen, goedemiddag, hallo. Ik rende door de papieren deur en riep wat op dat moment in mij opkwam. Eigenlijk is 'joepie de poepie' uit pure wanhoop geboren."

Edwin
lees ook:
Edwin Rutten: 'Ben geen luie lijstduwer en wil echt wat betekenen'

Met de term 'grote grijze geitenbreier' duidde Rutten altijd accordeonist Harry Mooten aan. "Die term geitenbreier komt van Willem Wilmink, die had dat in het draaiboek geschreven", vertelt Rutten. "Het grote en grijze heb ik erbij verzonnen omdat het zo lekker klonk. Ik heb geen idee hoe Willem er op kwam. Volgens mij heeft Toon Hermans het ooit gebruikt in een sketch over Tirol, maar zeker weten doe ik dat niet."

Rutten denkt dat het helpt dat veel kinderen deze termen op jonge leeftijd heel vaak hebben gehoord. "Op die leeftijd staan hoofden nog helemaal open voor positieve en plezierige impulsen", merkt de acteur en muzikant. "Leuke dingen blijven dan in die hersens plakken." In 2004 maakte Rutten als Ome Willem nog een jubileumvoorstelling. "Er zaten bijna meer volwassenen in de zaal dan kinderen. Dertigers en veertigers die zo blij werden van de herinneringen die ze hadden aan het programma. Ik had nooit verwacht dat ons programma zo'n lange adem zou hebben."

Edwin
lees ook:
Edwin Rutten herdenkt bijzondere band Aart Staartjes

Vrijwel wekelijks ontvangt Rutten mailtjes van mensen die via YouTube hun kinderen kennis laten maken met Ome Willem. Toch denkt hij er niet over om nog eenmaal terug te keren als het personage. "Ome Willem is echt verbonden aan die tijd en aan hoe ik er toen uitzag", denkt hij. "Het kan alleen maar tegenvallen als ik dat nu na ga doen. Ik kan mij wel voorstellen dat er ooit een Opa Willem komt. Dezelfde man met zijn rare fratsen, maar dan echt ouder geworden. Daar fantaseer ik soms wel eens over."