Entertainment

Rapper sor vergelijkt zich met Beethoven en Mozart: 'Iets nieuws ontdekken'

26 mei 2022 11:17 Aangepast: 26 mei 2022 12:15
Rapper sor Beeld © ANP

Hiphop en klassieke muziek lijken op het eerste gezicht twee muziekstijlen die moeilijk te verenigen zijn. Maar juist dat contrast was voor Maestro-winnaar sor (25) bijzonder interessant. Donderdag treedt de rapper, componist en producer met een zelf samengesteld orkest op in Het Concertgebouw in Amsterdam. "Ik wil altijd nieuwe dingen proberen."

"Zij deden ook iets wat nog niet eerder was gedaan"

Op de eerste twee delen van zijn onlangs verschenen album brengt de 25-jarige ook al fragmenten uit klassieke muziek samen met teksten en melodieën van zichzelf. "Toen popte het idee op voor een show met een live orkest in Het Concertgebouw. Elke meeting die we er daarna over hadden ging ik in met het idee dat ik in een pak op het podium sta", zegt hij in gesprek met het ANP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper sor treedt met eigen orkest op in Concertgebouw

Zijn drive om altijd nieuwe dingen te proberen komt naar eigen zeggen omdat hij 'nooit twee keer hetzelfde kan doen'. "Ik wil altijd iets nieuws ontdekken. Als ik iets ken, wordt het voor mij minder interessant." De rapper trekt ook de vergelijking met componisten als Beethoven en Mozart. "Zij deden ook iets wat nog niet eerder was gedaan."

Voor het concert stelde hij zelf een orkest samen van 56 musici en zangers van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Tijdens de show zal sor voornamelijk gaan rappen en zingen, maar zal hij ook gaan dirigeren en performen. "Ik wilde per se jonge mensen, want die krijgen minder de kans om zoiets te doen", vertelt sor, die begin dit jaar het tv-programma Maestro won en daarmee bij het grote publiek bekend werd, over zijn keuze voor deze groep muzikanten. "Het idee is dat we allemaal van elkaar leren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maestro-winnaar sor dacht dat Simone Kleinsma zou winnen

En dat is niet de enige missie die hij heeft met zijn album en het optreden: sor wil jongeren in aanraking laten komen met klassieke muziek. "Zelf ben ik er niet mee opgegroeid, maar ik hoorde het wel in films en series. Toen ik een jaar of 15 was, wilde ik meer dan vier akkoorden achter elkaar kunnen spelen en ben ik er bewust naar gaan luisteren", herinnert hij zich. "Ik hoop dat met anderen te kunnen delen. Dat de meeste bezoekers nu voor het eerst in Het Concertgebouw komen, vind ik sowieso heel leuk."

De meeste bezoekers zijn volgens sor jong, maar hij heeft ook begrepen dat er donderdagavond 'een stuk of 30' mensen tussen de 40 en 90 jaar in het publiek zullen zitten. "Misschien zijn dat wel ouders met hun kinderen of opa’s en oma’s met hun kleinkind. Hoe tof zou het zijn als zij straattaal en klassieke termen aan elkaar gaan uitleggen", aldus een enthousiaste sor. "Als iedereen de zaal uit loopt en door de show van klassieke muziek of hiphop is gaan houden, is het voor mij geslaagd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harry Piekema wil meedoen aan Maestro: 'Denk dat ik zou winnen'

Een nieuw project heeft de rapper ook al in het vizier. "Ik hoop binnenkort eindelijk de synthesizers weer aan te raken en dat te gaan combineren met violen. Dat lijkt me zo'n interessant geluid", fantaseert hij. "De mogelijkheden zijn eindeloos."

ANP/RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore