Ga naar de inhoud
Entertainment

Radmilo Soda vond Obese 'te radicaal' wegens crashdieet

Beeld © ANP

Binnenkort maakt 'Obese' na jarenlange afwezigheid een comeback op de Nederlandse televisie. In een gloednieuw jasje, met Miljuschka Witzenhausen (36) als presentatrice, volgt het programma opnieuw kandidaten bij hun afvalrace. Radmilo Soda (40), voormalig 'Obese'-afvalcoach, vertelt in 'Veronica Superguide' waarom hij destijds is opgestapt bij het programma.

"In eerste instantie was er ook geen nazorg"

"Ik ben het programma uit gestapt omdat ze radicaal te werk gingen", legt Radmilo uit. In eerste instantie zouden kandidaten een jaar lang gevolgd en intensief begeleid worden. In werkelijkheid waren het zeven maanden. "Toen de kandidaten de van tevoren afgesproken resultaten niet dreigden te halen, werden ze op een crashdieet gezet. Dat is fout."

Afvallen is één ding, de kilo's eraf houden is een ander verhaal. Volgens Radmilo moet je mensen leren om gezonder te leven, omdat het anders niet vol te houden is. Maar dat is niet zijn enige punt van kritiek wat betreft het oude format. "In eerste instantie was er ook geen nazorg. Ik heb daar het eerste seizoen voor gevochten. Uiteindelijk zeiden Wendy van Dijk en haar man Erland Galjaard, die namens RTL bij het programma waren betrokken: 'Oké. We koppelen onze ex-kandidaten aan een obesitaskliniek, waar ze onder behandeling blijven staan.'"

Miljuschka
Lees ook:
Miljuschka wil kritiek Obese niet horen: 'Begrijp het juist als geen ander'

Ondanks dat Radmilo blij was met die ontwikkeling, stond zijn besluit om met het programma te stoppen vast. Hij is wel te spreken over hoe Obese anno 2022 gemaakt wordt. "Ik juich de nieuwe opzet van het programma toe."

Het programma draait nog steeds om mensen met overgewicht die willen afvallen. "Maar er wordt niet constant gehamerd op het verliezen van kilo’s", aldus Peter van der Vorst, directeur Content RTL Nederland. "Dat is slechts een van de doelen. In de nieuwe opzet ligt de nadruk veel meer op de lange termijn en het veranderen van je lifestyle. Hoe word je gezond en gelukkig? Naast het mentale en sportieve deel, wordt er ook veel aandacht besteed aan voeding en gezond eten."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de kandidaten van het nieuwe seizoen van Obese

Het hele stuk over Obese is nu te lezen in Veronica Superguide. Het programma gaat op 1 juni om 20.30 uur van start bij RTL 5.