Nepnieuws

BNR misleidt roddelvlogger met nepfilmpje van 'drugsgebruik' Talitha Muusse

22 mei 2022 21:44 Aangepast: 23 mei 2022 09:20
Talitha Muusse en Yvonne Coldeweijer. Beeld © Novum RegioFoto / Patrick Harderwijk

BNR Nieuwsradio heeft roddelvlogger Yvonne Coldeweijer in de val gelokt met een video waarop het lijkt dat BNR-presentatrice Talitha Muusse cocaïne gebruikt. De beelden zijn in scène gezet door de radiozender om aan te tonen 'hoe makkelijk onschuldige mensen slachtoffer kunnen worden van roddeljournalistiek'.

De beelden die Coldeweijer deelde, zijn gemaakt op het toilet van een horecagelegenheid in Amsterdam. Coldeweijer deelde ze deze week met haar betalende volgers op Telegram. "Oh, wat lelijk dit", zegt ze daarbij. Maar ook 'dat het natuurlijk zou kunnen dat dit is opgezet'.

Wazige video

Volgens BNR is het erg makkelijk om onwaarheden te verspreiden via een juicekanaal. "Een wazige video was voor Yvonne Coldeweijer voldoende om Muusse ten overstaan van een kleine half miljoen Instagramvolgers te beschuldigen van cokegebruik", meldt de radiozender.

In een reactie tegen BNR stelt Coldeweijer dat ze duidelijk heeft gesteld dat de video mogelijk nep zou kunnen zijn. "Ik ben niet BNR, ik ben niet NRC, ik ben niet één of andere onderzoeksjournalist. Ik ben gewoon een juicekanaal. Als ik een video ontvang van iemand die zit te snuiven, dan post ik het gewoon. Het is gewoon juice."

Muusse zegt door de publicatie anders te zijn gaan denken over juicekanalen. "Eerst denk je toch: waar rook is is vuur. Maar nu weet ik: er is vaak alleen maar rook. Iemand hoeft maar een filmpje van je rug te schieten en ze kunnen je zo beschadigen."

In een zaak die zangeres Samantha Steenwijk had aangespannen tegen Coldeweijer bepaalde de rechtbank in Amsterdam onlangs dat Coldeweijer moest rectificeren vanwege het delen van nepnieuws. Ook moest Coldeweijer opdraaien voor de proceskosten ter waarde van bijna 2500 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roddelvlogster moet uitspraken over Samantha Steenwijk rectificeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore