Entertainment

Johan krijgt vader en zus terug door afkicken van drank in Verslaafd!

18 mei 2022 21:25 Aangepast: 19 mei 2022 10:04
Johan in Verslaafd Beeld © RTL

De 30-jarige Johan is altijd een verlegen en stille jongen geweest. En een zware drinker. Sinds hij op zichzelf is gaan wonen, is zijn drankgebruik echt problematisch geworden. Zijn enige overgebleven vriend Kevin geeft hem niet op en schakelt Ewout Genemans (37) en interventionist en ervaringsdeskundige Maarten Dammers in. En dat lijkt succes te hebben, totdat Johan na twee dagen wegloopt uit de kliniek.

"Ik hoop dat we een nieuwe doorstart kunnen maken"

Johan leidt een stille jeugd, waarin hij veel gamet op zijn kamer. Daar begint hij ook met drinken. Uiteindelijk loopt zijn drankgebruik uit de hand en wordt zijn familie een keer midden in de nacht opgebeld. Johan is dronken achter het stuur gekropen.

Zijn familie maakt zich zorgen, maar hij laat niemand toe. De enige die hij soms een noodkreet stuurt, is jeugdvriend Kevin. "Hij vertelt me soms dat hij een tyfusleven heeft, geen vrienden. Dat-ie er met niemand over kan praten." De oom van Johan, is bang dat het binnenkort misgaat. "Dat we dan op een begrafenis staan." Ook zijn vader Arjan en zus Margaretha maken zich grote zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Moeders grootste angst komt uit in Verslaafd: zoon Jari heeft terugval

Aan het begin van de interventie voelt Johan zich overrompeld door de onverwachte gebeurtenis. Arjan, de vader van Johan, geeft aan zijn zoon te missen. "Ik zie je, daar ben ik heel blij om. Ik hoop dat je op dit aanbod in wil gaan." Dan stormt Johan weg en raakt zijn zus in paniek. Huilend schreeuwt ze: "Ik denk elke dag aan je en vraag ik me af of je nog leeft!" Arjan vult aan: "Zo kun je niet verder."

Uiteindelijk is Johan om en besluit hij mee te gaan naar de afkickkliniek. Maar een dag later blijkt het al niet goed met Johan te gaan. Maarten moet een tweede interventie doen. "Hij zit vol weerstand en zondert zich af. Mensen in de groep zijn ook bang voor hem." Die avond verlaat hij de kliniek en loopt hij dertig kilometer terug naar zijn huis.

Tekst gaat door onder de video.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Ype maakt zich minder zorgen om alcoholverslaafde moeder Sylvia

Zes weken later zoekt Johan weer contact. Hij stuurt een appje naar Maarten met daarin het woord 'help'. "Ik moet dit doen, want anders gaat het gewoon niet goedkomen", zegt hij. En dan gaat het stukken beter met hem. Johan is vier kilo aangekomen en voelt zich beter dan ooit. Net als zijn familie.

Weer een paar weken later brengt Ewout opnieuw een bezoek aan Johan en zijn familie. De uitslag van de welbekende test blijkt negatief. "Daar was ik ook niet zo bang voor", vertelt Johan dan. "Ik hoop dat we een nieuwe doorstart kunnen maken", zegt zijn zus dan. Zijn vader is trots: "Hè jongen. Gaat goed nu hè?"

Twee maanden na de interventie gaat het nog altijd goed met Johan. "Ik heb al 65 dagen niks gedronken, dus dat gaat de goede kant op."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Sylvia dreigt kinderen te verliezen na terugval in Verslaafd

Afleveringen van Verslaafd! gemist? Terugkijken kan hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore