Ga naar de inhoud
Entertainment

Voorbereidingen Eurovisiesongfestival in Oekraïne van start

Kalush Orchestra Beeld © ANP

De voorbereidingen voor het Eurovisiesongfestival in Oekraïne zijn van start gegaan. Oksana Skybinska, hoofd van de Oekraïense songfestivaldelegatie, heeft een document met plannen overhandigd aan Mykola Tsjernotytsky van de omroep The Public Broadcasting Company of Ukraine.

"In andere landen ligt die uitdaging bij de financiering en de infrastructuur, maar voor ons vooral bij veiligheidskwesties"

De Oekraïense songfestivalinzending Kalush Orchestra won dit jaar het liedjesfestijn in Turijn met het nummer 'Stefania'. Traditiegetrouw organiseert de winnaar van het evenement het jaar daarop het songfestival, maar vanwege de oorlog in het land is het onzeker of dat doorgaat.

Kalush
Lees ook:
Kalush Orchestra weer in Oekraïne na Eurovisiesongfestival

"We staan nu voor een behoorlijke uitdaging: het Eurovisieaongfestival 2023 in Oekraïne organiseren", zei Mykola dinsdag tijdens een persmoment. "In andere landen ligt die uitdaging bij de financiering en de infrastructuur, maar voor ons vooral bij veiligheidskwesties. Vanaf vrijdag gaan we in overleg met de European Broadcasting Union (EBU) over het organiseren van het evenement."

Songfestivalwinnaar
Lees ook:
Songfestivalwinnaar neemt afscheid om te vechten voor Oekraïne

Mykola hoopt dat het land de organisatoren nog wat tijd gunt, omdat het nog even afwachten is of het evenement ook daadwerkelijk in Oekraïne kan plaatsvinden. "Ik hoop dat het songfestival in een vredig Oekraïne wordt georganiseerd. Het zal een lastige onderhandeling worden en de veiligheidsfactor is heel belangrijk. Het eindbesluit wordt dan ook genomen in samenspraak met de EBU", laat ze weten. "Maar dit is veel complexer dan een simpele wens om het hier te organiseren."

Kalush
Lees ook:
Kalush Orchestra weer in Oekraïne na Eurovisiesongfestival

Oleh Psiuk, de frontman van Kalush Orchestra, sluit zich aan bij het oordeel. "Veel landen hebben al laten weten dat zij het songfestival wel willen organiseren als het hier niet kan. Maar ik hoop dat het Eurovisiesongfestival georganiseerd kan worden in een gelukkig, heropgebouwd en sterk land."