Ga naar de inhoud
Entertainment

Kalush Orchestra weer in Oekraïne na Eurovisiesongfestival

Beeld © ANP

Kalush Orchestra, winnaar van het 66e Eurovisie Songfestival, is weer in Oekraïne. Daar wil de band vechten voor het thuisland, dat in oorlog is met Rusland.

"Net als alle Oekraïners zijn wij klaar om te vechten tot het einde"

Op beelden is te zien dat frontman Oleh Psiuk afscheid neemt van zijn vrouw in Turijn. "Net als alle Oekraïners zijn wij klaar om te vechten tot het einde", zei Oleh Psiuk zondag na de winst. De mannen gaven eerder aan bij thuiskomst weer actief deel te willen nemen aan de oorlog die er gaande is, bevestigde de frontman tijdens een persconferentie na afloop van de tweede repetitie in Turijn. "Hierna gaan we terug naar Oekraïne", zei hij. "Op dit moment hebben we een speciale regeling zodat we het land konden verlaten voor het songfestival maar na het songfestival gaan we terug naar huis. Dan gaan we doen wat we hiervoor ook deden."

Hoe
Lees ook
Hoe Kalush Orchestra de nationale voorronde verloor en het songfestival won

Een van de leden van Kalush Orchestra was niet naar Turijn gekomen om deel te nemen, zei Psiuk. "Het klopt dat een van onze leden hier niet is. Hij heeft besloten om thuis te blijven en mee te vechten in de oorlog. Hij verdedigt momenteel Kiev."

Oekraïne
Lees ook
Oekraïne wint songfestival, S10 elfde geworden

Het lied waarmee de band meedeed, Stefania, is in Oekraïne een soort strijdlied voor de oorlog geworden. Oekraïne won het Eurovisie Songfestival zaterdagavond met in totaal 631 punten.