Ga naar de inhoud
Entertainment

Songfestivalwinnaar neemt afscheid om te vechten voor Oekraïne

Kalush Orchestra Beeld © ANP

Met het nummer 'Stefania' won de Oekraïense band Kalush Orchestra afgelopen zaterdag het Eurovisiesongfestival. De vraag is hoe lang de euforie van dit historische moment blijft. Vandaag vliegen de mannen namelijk terug naar Oekraïne waar ze opgeroepen kunnen worden om te vechten tegen de Russen, zo meldt het 'AD'.

Foto's van de laatste knuffels en kusjes voor vertrek. Tranen bij de vrouwen, verbeten blikken bij de mannen. Pal voor een driesterrenhotel in songfestivalstad Turijn nemen Oleh, leadzinger van Kalush Orchestra, en zijn mede-bandleden afscheid van hun dierbaren. In Oekraïne moeten de mannen zich melden, omdat ze ieder moment de oproep kunnen krijgen om hun land te dienen. 

Speciaal voor hun deelname aan het songfestival kreeg de band toestemming om Oekraïne te verlaten. Daar is de regel nu dat mannen tussen de 18 en 60 jaar in het land blijven, zodat het leger hen kan oproepen. Daarom keert de band vandaag weer terug naar hun thuisland. 

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne wint songfestival, S10 elfde geworden

Oleh - met het roze petje - kust zijn vriendin Oleksandra en houdt haar stevig vast. Op de andere foto neemt achtergrondzanger Sasha Tab met moeite afscheid van zijn gezin. Zijn vrouw en twee kinderen vluchtten uit Oekraïne vanwege de oorlog en verblijven nu in Italië. Minuten voordat Sasha in de taxi stapte om weg te gaan, barstte zijn vrouw in tranen uit.

In een interview met Rolling Stone vertelt Oleh dat het waarschijnlijk is dat hij wordt opgeroepen. Ondanks dat hij twee dierbare vrienden, nog maar 26 en 27 jaar oud, verloor nadat ze namens hun land stierven in deze oorlog, is hij van mening dat 'iedereen zijn plicht moet vervullen in deze oorlog'. 

Oekraïense
Lees ook:
Oekraïense songfestivalwinnaar: 'Elke overwinning is nu belangrijk'

Waar de bandleden van Kalush Orchestra met hun optreden de wereld wisten te overtuigen, liet de kwaliteit van de presentatoren van het Eurovisiesongfestival te wensen over, vindt Rob. 

Songfestivalpresentatoren weten niet te overtuigen: 'Te pijnlijk voor woorden'

04:58