Entertainment

Oekraïners juichen in Amsterdams café voor songfestivalact

14 mei 2022 22:26 Aangepast: 14 mei 2022 23:34
In Nederland verblijvende Oekrainers Beeld © ANP

Café De Jonge Admiraal in Amsterdam zit zaterdagavond stampvol met Oekraïners die hun thuisland toejuichen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. "Alle stoelen zijn bezet. Ik denk dat je hier straks ook niet meer kunt staan", vertelt Oleksandr Tomasjtsjoek van de Stichting Oekraïners in Nederland.

"Als Oekraïne wint, dan betekent dat voor ons dat we cultureel echt iets betekenen voor Europa"

Tijdens de vlaggenparade applaudisseerden tientallen Oekraïense en enkele Nederlandse cafégangers toen de Oekraïense act Kalush Orchestra het podium opkwam. Bookmakers voorspellen dat de Oekraïners de zangwedstrijd zullen winnen, met een historisch hoge winkans van 59 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival volgens bookmakers

Het nummer 'Stefania' is door de oorlog uitgegroeid tot een soort strijdlied en mateloos populair in Oekraïne. "Als Oekraïne wint, dan betekent dat voor ons dat we cultureel echt iets betekenen voor Europa. Dat we iets nieuws en progressief kunnen toevoegen aan de muziek", aldus Oleksandr.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw groot applaus voor Oekraïense songfestival-act in Turijn

Het is niet toegestaan om op je eigen land te stemmen, dus Oleksandr moet nog wel even kijken op wie hij zelf gaat stemmen. "Maar ik heb twintig stemmen te verdelen, ik denk dat daarvan ook wel eentje naar de Nederlandse act gaat."

Zangeres S10 staat met 'De Diepte' namens Nederland in de finale.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore