Ga naar de inhoud
Entertainment

Dinosauriër Jurassic Park voor 12,4 miljoen geveild

Beeld © ANP

Het skelet van een dinosauriër die model stond voor de bloeddorstige Velociraptors uit de film 'Jurassic Park' is donderdagavond op een veiling in New York voor 12,4 miljoen dollar (11,9 miljoen euro) verkocht. Het 110 miljoen jaar oude fossiel bracht daarmee ruim twee keer zoveel op als verwacht, aldus veilinghuis Christie's.

Het skelet is van een Deinonychus antirrhopus. Dit was een snelle vleeseter die in groepen joeg en zijn prooi greep met de vogelachtige klauwen aan zijn achterpoten. Het beest dankt zijn wetenschappelijke naam ook aan die klauwen: Deinonychus betekent 'afgrijselijke klauw'. In Jurassic Park (1993) worden de bloeddorstige jagers Velociraptors genoemd, omdat Michael Crichton, de auteur van het boek waarop de film is gebaseerd, dat dramatischer vond klinken, schrijft The New York Times. Velociraptors zijn echter veel kleiner dan de monsters in het verhaal van Crichton.

Filmklassiekers
Lees ook:
Filmklassiekers Jurassic Park en E.T. weer populair door lockdown

Dankzij Jurassic Park is Deinonychus antirrhopus een van de bekendste dinosauriërs, maar als fossiel is het een van de meest zeldzame. Het skelet dat donderdagavond werd verkocht, Hector genaamd, geldt met 126 originele botten als het meest complete ooit gevonden, meldt Christie's. Het was eigendom van een privéverzamelaar. Wie de nieuwe eigenaar is van Hector heeft het veilinghuis niet bekendgemaakt.

Oude
Lees ook:
Oude cast Jurassic Park te zien in Jurassic World 3
Bron: ANP/RTL Boulevard