Ga naar de inhoud
Entertainment

Britse acteur 'Monsieur LeClerc' uit hitserie 'Allo 'Allo overleden

Robin Parkinson Beeld © ANP

De Britse acteur Robin Parkinson is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC woensdag. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie. Parkinson werd wereldberoemd als Monsieur Ernest LeClerc, de vaak vermomde koerier van het verzet in de legendarische Britse komedieserie ''Allo 'Allo'.

'Allo 'Allo was een van de grootste hits van de BBC in de jaren tachtig. De langlopende komedie vertelde over café-eigenaar René Artois, die vanuit zijn bar in de Franse plaats Nouvion onder de neus van de Duitse bezetters het plaatselijke verzet faciliteert. Ernest 'verving' na een paar seizoenen zijn broer Roger, die in eerste instantie de geheime boodschappen van het verzet overbracht. Als hij dit deed, introduceerde deze zich steevast met de iconische tekst 'It is I, LeClerc!'. Ernest bleek ook goed in het vervalsen van handtekeningen, paspoorten en schilderijen, wat het verzet vaak prima van pas kwam.

Bedenker
lees ook:
Bedenker 'Allo 'Allo! overleden

De rol van Ernest LeClerc werd vertolkt door twee acteurs. Parkinson volgde Derek Royle op toen deze vrij kort nadat hij begon aan de opnames overleed. LeClerc was de rol waar het grote publiek Parkinson van bleef kennen. Ook omdat hij de rol lang op het toneel bleef spelen. Er kwam een West End-productie van 'Allo 'Allo die in de jaren negentig ook op wereldtournee ging.

Sterren
lees ook:
Sterren 'Allo 'Allo! prijzen Carlo en Irene

Parkinson speelde vanaf 1960 in meer dan honderd films en series, zoals Dad's Army, The Young Ones, Hi-de-Hi! en The Two Ronnies. Zijn laatste televisierol speelde hij in 2007. Ook deed Parkinson veel inspreekwerk, zoals voor het bekende kinderprogramma Button Moon dat in de jaren tachtig heel populair was. In de animatieserie reisden personages gemaakt van keukengerei in een bonenblik naar de maan.

Bron: ANP/ RTL Boulevard