Entertainment

Uit Rusland ontvluchte Pussy Riot-leider gevlucht naar Litouwen

11 mei 2022 04:50 Aangepast: 11 mei 2022 08:25
Nadezhda Tolokonnikova uit Pussy Riot Beeld © ANP

Maria Aljotsjina (33), de bekende activiste van de Russische punkband Pussy Riot die dinsdag Rusland ontvluchtte, blijkt in Litouwen te zijn. Ze kon ontsnappen ondanks dat ze onder politietoezicht stond, meldde haar advocaat. Eerst wist ze uit huisarrest te ontkomen door zich te vermommen als een bezorger, daarna vluchtte ze met hulp van vrienden via Belarus naar Litouwen, beschrijft ze in een interview met 'The New York Times'.

Maria, die gezien wordt als de leider van Pussy Riot, bevindt zich nu op een geheime locatie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat ze wist te ontkomen laat volgens haar zien hoe chaotisch de situatie in Rusland momenteel is, zo zei ze in hetzelfde interview met de Amerikaanse krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lid van Russische activistengroep Pussy Riot vermist

Maria was in februari gearresteerd, waarna ze onder toezicht was geplaatst. Het was de zoveelste stap van de Russische overheid tegen een lid van de groep die uiterst kritisch is over de machthebbers in het Kremlin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woordvoerder Pussy Riot op intensive care

Maria had eerder opgeroepen tot demonstraties voor een gevangengenomen tegenstander van het regime, Alexei Navalni. Kort daarna ging ze in hongerstaking. In 2012 kreeg ze twee jaar strafkamp omdat ze in een kerk met een zogeheten punkgebed had geprotesteerd tegen president Vladimir Poetin.

De Russische machthebbers plaatsten meerdere leden van Pussy Riot op een lijst van zogenoemde buitenlandse agenten om hen te intimideren en hun invloed te beperken, aldus de oppositie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore