Entertainment

HHB-winnaar Enzo twijfelde of er plek was voor plantaardige bakkers

08 mei 2022 11:56 Aangepast: 09 mei 2022 08:36
Enzo in Heel Holland Bakt Beeld © Roland J. Reinders/ MAX

Enzo Pérès-Labourdette (30), winnaar van Heel Holland Bakt 2022, vroeg zich voor hij zich opgaf af 'of het wel kon, een plantaardige bakker in het programma'. Daar was hij immers de eerste van. Of zijn baksels in de smaak gingen vallen vond hij dan ook nog wel even spannend, vertelt hij aan het ANP. "Vooral Robèrt is een echte bourgondiër."

"Ik ben vooral mee gaan doen met het idee: dit is hoe ik bak"

Maar de bakker werd juist geprezen vanwege zijn veganistische werkwijze. Jurylid Janny van der Heijden stelde in de finale dat de winnaar toekomstige bakkers zou kunnen inspireren en ook jurylid Robèrt van Beckhoven zei geïnspireerd te zijn. Dat is echter nooit zijn intentie geweest toen hij zich opgaf, geeft de in het dagelijks leven kunstenaar en illustrator toe. "Ik ben vooral mee gaan doen met het idee: dit is hoe ik bak." Sinds zijn deelname krijgt hij echter 'echt bizar veel berichten', vertelt hij. "Van mensen die een allergie hebben, vegan zijn of die duurzaam willen leven maar ook lekker willen eten en aangeven het vet te vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bakker Enzo wint negende seizoen Heel Holland Bakt

Toch is Enzo, die zelf ook veganist is, pas drie maanden voor de opnames van deze editie voor het eerst plantaardig gaan bakken. "Als Janny zei, je bent aan het experimenteren, dan was dat ook echt zo." Zo kan hij zich nog herinneren dat hij op een Koreaanse blog aan het kijken was hoe hij het beste een plantaardige chocolademoussetaart kon maken. "Dat was ik dan aan het vertalen met Google Translate."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Edson da Graça nieuwe presentator Heel Holland Bakt Kids

De 'Meesterbakker' heeft nooit het gevoel gehad dat hij een voorrangspositie had vanwege zijn unieke manier van bakken. Zo vertelde Robèrt hem in de eerste aflevering dat hij het 'heel knap vindt wat hij doet'. "Maar hij zei ook: als ik het niet lekker vind, dan ga ik het zeker zeggen." Het plantaardige bakken is een beetje zijn 'trademark' geworden, denkt de kunstenaar. Toch sluit hij niet uit ook op niet-plantaardige wijze te gaan bakken en koken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halve finale Heel Holland Bakt scoort meer dan 2 miljoen kijkers

De plannen voor zijn veganistische bakboek liggen er al. Dat verschijnt in het voorjaar van 2023. "Maar ik heb nog heel veel ideeën", vertelt hij enthousiast. "Bijvoorbeeld voor geïllustreerde kinderbakboeken. Of misschien een high tea-boek. Dus ik denk dat het er misschien wel meer gaan worden op den duur."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore