Ga naar de inhoud
Entertainment

Spannende rol voor Eric Corton tijdens 5 mei-concert

Eric Corton Beeld © ANP

Eric Corton (53) zorgt dit jaar als verteller voor de rode draad in het 5 mei-concert in Amsterdam en noemt dit het spannendste wat hij in de afgelopen jaren heeft gedaan. "Ik voel een bepaald soort verantwoordelijkheid, want ik vind dit zó belangrijk."

"Het is belangrijk dat we elkaar blijven zien"

Presentator en samensteller Eric Corton bepaalde mede de inhoud van het concert, dat traditiegetrouw de afsluiting is van Bevrijdingsdag. Aan het ANP vertelt hij dat 4 mei - 'een vertrekpunt voor 5 mei' - altijd al erg belangrijk voor hem is geweest. "Ik kom uit Oosterbeek bij Arnhem en mijn jeugd was daarom doordrenkt van oorlog en herdenken. Toen ik als 16-jarige punker een anarchistische vlag uit het raam hing op de dag van de herdenking kreeg ik van een veteraan een belangrijke les over vrijheid. Hij zei: ‘Die vlag buiten hangen is vrijheid, maar vrijheid is ook om ervoor te kiezen het niet te doen.'"

Eric
Lees ook:
Eric Corton komt weer terug op de radio

Voor Eric is vrijheid dan ook reflecteren en niet alles zomaar eruit gooien. "Het kan allemaal, maar het hoeft niet. We zijn zo gewend om alles maar te roepen vanuit de gedachte dat dit moet kunnen, maar waarom zeg je het niet net even anders of houd je je mond om te luisteren naar wat anderen zeggen?" Die boodschap komt ook terug in het thema dat Eric Corton bedacht voor het concert: ‘Ik kijk je aan’. "Het is belangrijk dat we elkaar blijven zien. Niet alleen in het groot, omdat we van alle kanten worden bestookt met meningen, beelden en informatie, maar ook in het klein. Kijk eens om je heen in je buurt en vraag eens hoe het met iemand gaat."

Eric Corton, die als ambassadeur voor het Rode Kruis jarenlang conflictgebieden bezocht, zegt dit jaar vanwege de oorlog in Oekraïne wel een ander soort laag te voelen in het bevrijdingsconcert. "We vieren straks onze vrijheid op de Amstel terwijl er oorlog is waarbij we zijn betrokken. Ik wil mensen dan ook waarschuwen: narigheid is echt niet ver van je vandaan. Ook wil ik mensen motiveren om niet achterover te leunen en harder aan conflicten te werken."

Toch wordt het volgens de 53-jarige artiest geen zwaar concert en zegt hij 'superblij' te zijn met de line-up. Zo zijn er optredens van Anita Meyer, operazangeres Tania Kross, rapper Fresku en treedt Corton ook zelf op samen met Merijn van Haren, zanger van de rockband Navarone. Ook de Syrische zanger Wasim Arslan levert een bijdrage. "Ik had hem al gevraagd iets uit zijn repertoire te doen, en toen vielen de Russen Oekraïne binnen. Wasim vluchtte zes jaar geleden uit Syrië en kreeg in Nederland wel een andere ontvangst dan de Oekraïense vluchtelingen nu. Zijn verhaal geeft het thema een andere lading."

'Onherkenbare'
Lees ook:
'Onherkenbare' Eric Corton vertelt hoe hij ruim 30 kilo afviel

Het 5 mei-concert op de Amstel, voor Koninklijk Theater Carré, wordt verzorgd door philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward en wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.