Entertainment

Moeders grootste angst komt uit in Verslaafd: zoon Jari heeft terugval

04 mei 2022 22:00 Aangepast: 05 mei 2022 09:02
Jari in Verslaafd Beeld © RTL

De 26-jarige Jari wordt geconfronteerd met zijn cokeverslaving. Zijn ouders weten niet meer wat ze met hem aan moeten. Uiteindelijk is het zijn nicht Xanne die de knoop doorhakt en haar neef aanmeldt voor dit programma. Lukt het Ewout Genemans (37) en interventionist Maarten Dammers om hem mee te krijgen naar de verslavingskliniek?

"Je maakt jezelf helemaal kapot Jari, ik ben heel bang dat je doodgaat"

Het drugsgebruik van Jari loopt uit de hand sinds zijn voetbalcarrière op niets is uitgelopen. Ook de scheiding van zijn ouders speelt een rol in het toenemende gebruik van verdovende middelen. "Het bleek dat hij op jonge leeftijd al wel eens rookte, maar ook wat anders had geprobeerd: een jointje, drinken", vertelt zijn vader Chris.

Toen Chris vreemd bleek te gaan, Jari was destijds 16 jaar oud, sloeg hij door. Zijn moeder Wilberti schoot in de paniekstand. "Hij sloeg de deur in elkaar, maar ook de laptop. En Chris was niet te bereiken..."

Uiteindelijk gebruikt Jari iedere dag cocaïne. Ondanks meerdere malen opgenomen te zijn in een kliniek, kampt hij nog altijd met een verslaving. "Ik zie hem kapotgaan", aldus vader Chris. "Wat ik het ergste vind, is dat hij geen respect voor zichzelf heeft." Ook moeder Wilberti heeft er veel verdriet van. "Dat ik hem niet kan helpen, dat is erg zwaar." Andere familieleden zijn bang dat het binnenkort verkeerd afloopt.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

John uit Verslaafd kreeg kleine terugval: 'Direct spijt van'

Aan het begin van de interventie verstopt Jari zich onder wat dekens. Zijn moeder spreekt dan haar angst uit. "Je maakt jezelf helemaal kapot Jari, ik ben heel bang dat je doodgaat." Uiteindelijk komt hij toch zijn bed uit om bij zijn familie te zitten, die dan hun zorgen over hem uitspreken. Dan vertelt Jari zich al twee jaar 'gruwelijk kut' te voelen.

Na een emotioneel moment met zijn moeder geeft Jari aan zelf ook wel te weten dat hij moet stoppen, maar dat hij zijn verslaving niet de baas kan worden. Wel zegt hij geholpen te willen worden. En dus gaat hij naar de afkickkliniek. Een week later zoekt Ewout Genemans Jari op in de kliniek. "Je ziet er een stuk beter uit", zegt hij direct. En hij voelt zich ook beter, maar het is wel wennen voor hem. "Dit is de eerste keer in vier jaar dat ik op een zaterdag nuchter ben geweest."

Als Jari de kliniek mag verlaten, verhuist hij tijdelijk naar een zogeheten safe house, waar hij verblijft met andere mannen die een soortgelijke ervaring hebben. Maar wanneer Jari alcohol gebruikt tijdens de feestdagen, moet hij het safe house per direct verlaten. 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Sylvia dreigt kinderen te verliezen na terugval in Verslaafd

Wanneer het tijd is voor de traditionele drugstest aan het einde van het programma, doet Jari een beetje nerveus. Wanneer hij beseft dat hij geen kant op kan, vertelt hij Ewout dat hij een terugval heeft gehad. "Ik heb weer cocaïne gebruikt. Eén keer. Omdat ik uit het safe house werd gezet." Dan vertelt hij zijn familie hierover. "Ik heb er heel veel spijt van en ik baal er echt ontzettend van, maar het is wel de waarheid." Zijn familie zegt niet verrast te zijn. "Je zag het verschil in zijn gedrag", aldus Wilberti.

Uiteindelijk belooft Jari verandering. "Het gaat niet meer gebeuren." Moeder Wilberti geeft aan bang te zijn voor een terugval. In een latere update vanuit Jari blijkt die angst terecht. "Ik heb nog een paar terugvallen gehad", vertelt hij. "Drugs, alcohol. Het is echt niet makkelijk. Maar het gaat duizend keer beter dan dat het ging. Het heeft toch wel nut gehad."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Davey gaat weg uit kliniek in Verslaafd: moeder Reiny teleurgesteld

Verslaafd! zie je iedere woensdag om 20.30 uur op RTL 4. Terugkijken kan hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore