Alles over het songfestival

Deze recente songfestivalwinnaars zongen net als S10 in hun eigen taal

08 mei 2022 14:58
Jamala, Måneskin en Salvador Sobral Beeld © ANP

Met S10 (21) en haar liedje 'De Diepte' stuurt Nederland voor het eerst in meer dan tien jaar tijd een Nederlandstalige inzending naar het Eurovisiesongfestival. Riskant, volgens critici, om in de moedertaal te zingen. De laatste keer - Sieneke in 2010 - liep immers niet zo goed af. Maar in je moerstaal zingen kan óók in je voordeel werken. We gingen na welke acts die in hun moedertaal zongen het liedjesfestijn hebben gewonnen.

Sinds de laatste keer dat 'wij' een Nederlandstalig nummer naar het songfestival hebben gestuurd, is het drie keer voorgekomen dat een liedje waarin niet in het Engels wordt gezongen won. Steeds meer landen sturen een Engelstalig nummer naar het muziekfestijn. Waarom? Simpelweg omdat meer mensen de boodschap van het liedje dan kunnen begrijpen.

Vroeger was het veel normaler om een liedje in de eigen taal te zingen op het songfestival. De eerste 21 jaar van het liedjesfestijn kwam er dan ook telkens een winnaar uit de bus die in de moedertaal zong. Geheel toevallig is dat niet, want in de periodes 1966-1972 en 1978-1998 was het verplicht dat deelnemers in de taal van het land van herkomst zongen.

De eerste Engelstalige winnaar moest wel iets heel bijzonders hebben. En dat was zeker het geval. In 1974 won de Zweedse band ABBA met hun - nog altijd populaire - monsterhit 'Waterloo'.

In de jaren daarna waren het veelal Engelse liedjes die wonnen, ondanks de genoemde taalregel: veel winnaars in die jaren kwamen namelijk uit Groot-Brittannië of Ierland. Nadat van 2008 tot en met 2015 acht Engelstalige liedjes op rij het ESF wonnen, zijn er de laatste jaren dus weer drie winnaars opgestaan die in hun eigen taal zongen. En dit zijn ze.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

S10 showt voor het eerst haar outfit voor het Eurovisie Songfestival

Jamala (2016)

'1944' is het winnende lied van het songfestival in 2016. De Oekraïense Jamala zong een protestlied over de verdrijving van Krim-Tataren in 1944 door de Russische Stalin. In dat jaar deporteerden troepen onder bevel van Stalin 240.000 Krim-Tataren. Jamala zingt onder meer: "Wanneer de vreemdelingen komen... komen ze naar je huis, vermoorden ze je allemaal en zeggen ze: we zijn niet schuldig."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

S10 'relaxed' richting Turijn voor Eurovisiesongfestival

Salvador Sobral (2017)

In 2017 ging de Portugese Salvador Sobral er met de winst vandoor. Hij zong het lied 'Amar pelos dois', uiteraard in het Portugees. Het lied week nogal af van andere nummers op het songfestival dat jaar en maakte onderscheid met klanken uit de jazzmuziek. Ook zijn optreden, dat heel sober en zonder enige poespas werd gebracht, maakte diepe indruk.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Dít zijn de eerste beelden van de repetities van S10

Måneskin (2021)

De meest recente winnaar die in de moedertaal zong zit nog vers in ieders geheugen: dat is natuurlijk Måneskin met hun 'Zitti e buoni', wat zoveel betekent als 'zwijg en gedraag je'. De Italiaanse rockband bleek de grote publiekslieveling te zijn tijdens de editie van 2021, die in Nederland werd gehouden. Leuk detail is dat de nummer twee (Barbara Pravi namens Frankrijk met het nummer 'Voilà') ook in haar moedertaal zong.

Stien den Hollander, wier artiestennaam dus S10 is, probeert tijdens de editie van 2022 de populariteit van inzendingen in de eigen taal voort te zetten. Beelden van de eerste repetities zijn er al en die zie je hieronder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore